Este informaţia momentului de la Bucureşti! Decizia luată luni, 18 iulie, de către preşedintele Iohannis reprezintă o lovitură puternică dată de ţara noastră Rusiei.

Klaus Iohannis a semnat! Protocolul privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, trimis Parlamentului

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, astăzi, acordul de aderare a Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică (NATO).

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949”, se arată în comunicatul oficial al Administraţiei Prezidenţiale.

Turcia a renunţat la blocarea procesului de aderare, iar protocolul dintre Suedia, Finlanda şi NATO a fost semnat pe 5 iulie

Reamintim că, la data de 5 iulie, ambasadorii la NATO ai celor 30 de țări membre au semnat protocoalele de aderare la sediul alianței din Bruxelles.

NATO a lansat procesul de ratificare pentru primirea Suediei și Finlandei după negocieri intense la Summitul de la Madrid, în urmă cărora Turcia a fost de acord să renunţe la blocarea procesului şi să sprijine aderarea celor două state nordice.

„Este o zi istorică pentru Finlanda, Suedia, NATO și securitatea euro-atlantică. Finlanda și Suedia vor aduce contribuții puternice și importante pentru alianța noastră.

Forțele noastre armate operează deja împreună, s-au antrenat și au acționat împreună de mulți ani. Securitatea Finlandei și Suediei este importantă pentru alianță, inclusiv în timpul procesului de ratificare.

Mai mulți aliați au anunțat deja angajamente clare pentru securitatea Finlandei și Suediei, NATO și-a consolidat prezența în regiune. Este cel mai rapid proces de aderare din istoria NATO”, a declarat imediat Jens Stoltenberg, secretarul general al alianţei.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a reamintit totuşi Finlandei şi Suediei condiţiile ce trebuie respectate.

Dacă îşi vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în Parlamentul” turc în vederea adoptării sale, însă „dacă ele nu o vor face, este în afara oricărei discuţii să îl trimitem în Parlament”, a atras el atenţia într-o conferinţă de presă.

Erdogan a evocat o „promisiune făcută de Suedia” privind extrădarea a „73 de terorişti”. Ea figurează într-un memorandum semnat la Madrid între liderii celor trei ţări înainte de deschiderea summitului.

„Îi vor trimite, au promis. Acest lucru figurează în documente scrise. Îşi vor ţine promisiunea”, a asigurat Erdogan, fără mai multe detalii.