Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 31 martie, o serie de decrete, ce vizează eliberarea unor posturi importante. Un nou val de judecători și procurori au ieșit definitiv din sistemul judiciar.
Decretele semnate de Klaus Iohannis joi, 31 martie 2022
Klaus Iohannis a semnat joi, 31 martie, următoarele decrete:
Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Ioan Gârbuleţ, delegat în funcția de președinte al Secției penale şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curții de Apel Târgu-Mureș – pensionare, la data de 1 aprilie 2022;
Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Făgăraș a doamnei Georgeta Boeriu – pensionare, data de 1 aprilie 2022;
Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a doamnei Simona Florescu – pensionare, la data de 1 aprilie 2022;
Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Camelia Cucoş, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava – pensionare, la data de 1 aprilie 2022;
Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Suceava a doamnei Oana Stavarache – pensionare, la data de 1 aprilie 2022;
Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a doamnei Nicoleta Cusinac – pensionare, la data de 1 aprilie 2022;
Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Iulian Carabulea, procuror șef Secție judiciară la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași – pensionare, la data de 1 aprilie 2022;
Decret privind eliberarea din funcția de procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea a doamnei Daniela Bocăneală – pensionare, la data de 1 aprilie 2022.
Reamintim că miercuri, 30 martie, Klaus Iohannis a semnat o altă serie de decrete ce vizează o anumită categorie de pensionari din România. Ce modificări au fost aduse sistemului unitar de pensii publice?
Decretele semnate miercuri, 30 martie, de către preşedintele Klaus Iohannis
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, miercuri, 30 martie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind promulgarea a patru legi deosebit de importante pentru toată România.
Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri (PL-x 32/09.02.2022).
Decret privind promulgarea Legii pentru anularea unor obligații fiscale şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 583/07.12.2021).
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate (PL-x 610/20.12.2021).
Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 7/01.02.2022).
Ce completări se aduc în privinţa sistemului de pensii publice din România?
Potrivit legii, se recunosc perioadele anterioare date de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
De acum încolo, persoanele angajate la aceste locuri de muncă pot şi ele beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. În expunerea de motive a legii iniţiate de mai mulţi parlamentari PSD se precizează următoarele:
„Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul direct implicat şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
Pentru a înlătura discriminările create ca urmare a acordării, prin ordonanţe de urgenţă, a beneficiului grupei de muncă pentru alte categorii de activităţi, este necesară completarea Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001, ca locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă şi pentru aceste activităţi.
Neasimilarea perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 nu va face posibilă aplicarea reducerii de vârstă, întrucât persoanelor respective nu li s-a recunoscut grupa de muncă şi, ca atare, nu pot beneficia de reducere.”
Cum arată legea promulgată de Klaus Iohannis?
Potrivit documentului, Legea pentru completarea art. 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice conţine două articole.
Art. I. – La articolul 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (43) se introduce un nou alineat, alin. (44), cu următorul cuprins:
„(44) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă.”
Art. II. – (1) De prevederile art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.
(3) În situaţia în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.