Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 3 noiembrie 2022, mai multe decrete prezidențiale prin care a acreditat unor diplomați rolul de ambasadori extraordinari și plenipotențiari ai României.
România are noi ambasadori. Klaus Iohannis a semnat decretele
Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat joi, 3 noiembrie 2022, următoarele decrete:
- Decret privind acreditarea domnului Anton Niculescu în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Danemarcei, cu reședința la Copenhaga;
- Decret privind acreditarea domnului Mihai Alexandru Grădinar în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Slovenia, cu reședința la Ljubljana;
Klaus Iohannis a promulgat Planul național de prevenire și combatere a cancerului
Vă amintim că miercuri, 2 noiembrie 2022, Klaus Iohannis a promulgat Planul național de prevenire și combatere a cancerului. În cadrul ceremoniei promulgare a legii de la Palatul Cotroceni, președintele României a afirmat că „sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic”. La evenimentul de la Cotroceni a fost prezent şi premierul României, Nicolae Ciucă.
„Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi, la Palatul Cotroceni, evenimentul care marchează semnarea decretului de promulgare a legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. Încă de la început vreau să vă spun că apreciez foarte mult modul în care toţi cei cu responsabilităţi în promovarea actului normativ au înţeles apelul transmis în urmă cu mai puţin de 11 luni, cu ocazia lansării proiectului acestui plan. Maniera în care autorităţile, specialiştii şi pacienţii au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci şi în multe alte domenii”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.
„(…)Sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic. Starea de sănătate a unei naţiuni este un vector indiscutabil pentru progres şi, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate. (…)
În ceea ce priveşte aplicarea Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligaţia să acţionăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală şi al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale ştiinţei medicale, sunt tehnologii de ultimă generaţie care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată.
Românii au dreptul la aceste inovaţii ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate. Actorii cu responsabilităţi, în parteneriat cu mediul academic şi mediul privat, au obligaţia de a identifica soluţiile, pentru a permite accesul larg la opţiuni terapeutice adecvate. În acelaşi timp, subliniez că acţiunea doar pe componenta clinică nu va reuşi să influenţeze în mod semnificativ statisticile privind mortalitatea şi morbiditatea prin cancer”, a adăugat şeful statului.