Decrete semnate de Klaus Iohannis miercuri, 28 iunie 2023

Potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială, miercuri, 28 iunie 2023, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Aurel-Sebastian Vălean în funcția de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a lui Nicolae-Andrei Solomon, în funcția de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a lui Silviu-Paul Dumitriu în funcția de procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție – pe o perioadă de trei ani.

De asemenea, a fost semnat și decretul de numire a Tatianei Toader în funcția de procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție și a Claudiei-Ionela Curelaru în funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – pe o perioadă de trei ani.

În plus, a fost semnat și decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Duțoiu Gheorghe, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, delegat în funcția de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, având gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal. Acesta s-a pensionat la data de 29 iunie 2023.

De la data de 30 iunie se pensionează și Ursache Ioana, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în prezent delegată în funcția de procuror șef adjunct al Secției resurse umane și documentare din cadrul acestei unități de parchet, fiind semnat decretul de eliberare din funcție, la fel ca și pentru Bobe Claudia, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – pensionare, la data de 30 iunie 2023.

Un alt decret privind eliberarea din funcția de procuror a fost semnat în cazul Corinei Mihaela Irimieș, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Cluj – pensionare, la data de 1 iulie 2023.

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Potrivit sursei citate anterior, tot miercuri, Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor. Plenul reunit al celor două camere ale Legislativului a eliminat, luni, pensiile parlamentarilor. În favoare au votat 382 de deputați și senatori, iar trei s-au abținut.

„Votul de azi are o semnificație aparte pentru întreaga clasă politică. Mesajul lui este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Arătăm în acest fel că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale. După cum știți, reforma pensiilor speciale este un obiectiv al actualei Coaliții, pe care l-am asumat public și prin programul de guvernare.

Vrem să realizăm acest obiectiv din două mari motive. În primul rând, pentru că o astfel de reformă ar așeza sistemul de pensii din țara noastră pe baze corecte, cu reguli unitare, aplicabile tuturor. Asta ne va permite să avem un sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung.

Un alt motiv important al acestei reforme este determinarea de a accesa toate fondurile din PNRR. România nu își poate permite să piardă aceste fonduri, iar angajamentul Coaliției de guvernare este să realizăm toate jaloanele și reformele, inclusiv cea a pensiilor speciale, astfel încât să tragem toți banii pe care îi avem la dispoziție”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă.