Klaus Iohannis a semnat decretele! Legea Educației a fost modificată

Klaus Iohannis decrete

Sursă: INQUAM Photos, Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a semant azi decretele prin care legea educației suferă mai multe modificări. Acestea vor intra în vigoare când vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia nu pot ocupa funcţii didactice persoanele condamnate penal definitiv pentru infracţiuni contra persoanei, săvârşite cu intenţie, în împrejurări legate de exercitarea profesiei.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat azi mai multe decrete care modifică legea educației, astfel:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 660/16.12.2019);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 122/24.03.2020);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 58 din Legea educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 295/26.06.2019);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 147/22.04.2020)

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 a fost adoptată de Camera Deputaților pe data de 23 aprilie 2020 ca urmare a depasirii termenului de 60 de zile, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia României republicata termenul constituțional de 45 de zile s-a împlinit la data de 02.04.2020.

În luna iulie a acestui an, propunerea legislativă a fost adoptată de către Senat iar pe 1 august a fost trimisă la Președintele României pentru promulgare.

Ce se arată în expunerea de motive

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Legii educaţiei naţionale, în sensul instituirii interdicţiei de a ocupa anumite categorii de funcţii în învăţământul preuniversitar sau în învăţământul universitar pentru persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie.

„Nu pot ocupa o funcţie didactică, didactică auxiliară sau o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control persoanele condamnate penal definitiv pentru infracţiuni contra persoanei săvârşite cu intenţie în împrejurări legate de exercitarea profesiei până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, se arată în proiectul de lege.

Această iniţiativă legislativă a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Sursă foto: INQUAM PHOTOS