Veste extrem de importantă pentru milioane de români. Președintele Klaus Iohannis a făcut mutarea așteptată de către toată lumea. Totul a devenit public.

Iohannis a semnat decretele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, în urmă cu doar câteva minute, mai multe decrete cruciale pentru România. Este vorba despre:

– Decret pentru promulgarea Legii privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile;

„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei ‘plăteşte pentru cât arunci’ şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşa în uşă, sau prin aport voluntar. Tratarea biologică prin compostare/digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile este condiţionată de tipul deşeurilor şi modul de colectare a acestora. Astfel, sunt admise la compostare materialele şi/sau deşeurile care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: au fost colectate separat, au certificat de conformitate pentru materiile prime care intră în procesul de compostare şi digestie anaerobă. (…) Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună aceste deşeuri în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor”, se arată în iniţiativa legislativă.

Aceasta a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor a fost for decizional.

– Decret privind promulgarea Legii pentru stabilirea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman;

„Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conţinut”, stipulează proiectul de lege.

Aceste prevederi vor fi aplicate inclusiv produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene.

Proiectul de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener şi ar urma să intra în vigoare la 1 aprilie 2021.

Unul dintre alimentele vizate de acest proiect de lege este margarina. Aceasta conține achizi grași, iar producătorii vor fi obligați să-i elimine din compoziția acesteia pentru a nu renunța la afacerea lor.

Pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile prevăzute în lege se dispune retragerea din circuitul consumului uman.

Actul normativ precizează că „prin acizi graşi trans se înţeleg acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans, astfel cum sunt definiţi în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”.

– Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice .