Astfel, conform unui anunț de pe site-ul Administrației Prezidențiale Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 25 martie 2021, următoarele decrete:
Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Elena-Anca Pîrvulescu, președintele Secției civile a Curții de Apel Brașov – pensionare, la data de 25 martie 2021;
Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Sabin Moldovan, procuror șef Secție urmărire penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj – pensionare, la data de 25 martie 2021.
De ce ies la pensie magistrații
De la începutul anului până acum, România se confruntă cu un val uriaș de cereri de pensionare în rândul magistraților, unul dintre motive fiind teama de majorare a vârstei de pensionare.
În perioada 31 decembrie 2020 și până în 6 ianuarie 2021, la Consiliul Suprem al Magistraturii și-au depus cereri de pensionare 18 judecători și 8 procurori care îndeplineau cerințele legii pentru a ieși la pensie – aveau cel puțin 25 de ani de vechime acumulată în Instanțele și Parchetele din țară.
De patru ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când și-au făcut cereri de pensionare 5 judecători și un procuror.
Legea în vigoare, prevede că pensia unui judecător sau procuror se calculează drept 80% din ultimul venit brut încasat în timpul exercitării profesiei, iar asta ar putea însemna în anumite situații în care în venit intră și unele sporuri, o pensie mai mare decât media salariilor pe care magistratul respectiv le-a în timpul exercitării profesiei.
În România sunt peste 450 de judecători și procurori care întrunesc cerința vechimii minime pentru a ieși din profesie, prin pensionare, dintr-un total de aproximativ 7.000 de judecători și procurori.