Klaus Iohannis a promulgat legea privind plafonarea prețurilor la energie. Un sprijin pentru persoanele vulnerabile
Legea de adoptare a Ordonanței de Urgență privind limitarea prețurilor la energie a fost promulgată de către Președintele Klaus Iohannis. Această măsură vine în sprijinul persoanelor vulnerabile din România.
Miercuri, pe data de 28 februarie 2024, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete.
- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile (PL-x 41/08.02.2023);
- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 28/2022 privind stabilirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa I (PL-x 623/17.10.2022);
- Decret pentru promulgarea Legii privind ordinul de protecţie (PL-x 707/06.11.2023).
Schema de plafonare a prețurilor la energie va fi menținută până în martie 2025
Miercuri, pe 24 ianuarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a comunicat că are în plan menținerea schemei de limitare a prețurilor la energie până în martie 2025.
Sebastian Burduja a argumentat că această schemă a garantat stabilitatea atât pentru consumatorii finali, cât și pentru furnizorii de energie.
„Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare- compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schemă a asigurat o stabilitate pentru clientul final, dar şi pentru furnizori”, a declarat ministrul Energiei, pentru Prima News.
Ministrul a subliniat că prețurile reflectate pe facturile românilor sunt inferioare celor de pe piața bursieră.
De asemenea, ministrul Energiei a discutat despre perspectiva momentului în care schema de limitare nu va mai fi aplicabilă. A subliniat că atât piața în totalitatea sa, cât și întregul lanț valorizează o abordare treptată a măsurilor de renunțare la această schemă.
„Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a adăugat Sebastian Burduja.
De asemenea, a menționat că, în prezent, datoria Ministerului Energiei către furnizori se ridică la aproximativ două miliarde de lei.
„Întreaga schemă costă mult mai puţin, dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie- decembrie 2024, ne aşteptăm ca schemă să coste undeva la 3 miliarde de lei, aceasta este estimarea ANRE”, a spus Ministrul Energiei, precizând că este vorba despre cât va costa schema anul acesta.