Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege importantă. Actul normativ interzice ca pe drapelul României să fie adăugate alte inscripții şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare. Este vorba de Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Actul normativ prevede că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.
Legea promulgată de Iohannis urmăreşte instituirea unor reglementări care să detalieze modul în care cetăţenii trebuie să îşi arate respectul pentru drapelul României şi imnul naţional, două din simbolurile naţionale ale României, conform expunerii de motive a iniţiativei legislative.
Drapelul României, fără alte inscripţii şi simboluri
”Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege au prin regulamentele militare”, prevede proiectul de lege care a fost adoptat recent de Parlament.
De asemenea, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul modifică şi completează Normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi”.
Steagul a suferit diverse modificări
Drapelul României, caracterizat prin nuanțele de albastru, galben și roșu, este o emblemă semnificativă a națiunii noastre. De-a lungul anilor, acesta a suferit diverse modificări, reflectând schimbările de conducere și de influență. Interesant este faptul că rădăcinile steagului românesc pot fi urmărite până în anii 1600, când Mihai Viteazul a încorporat aceste trei culori în documente oficiale, scuturi și decorațiuni ale stemei.
Deși aceste culori nu au fost inițial legate de un sentiment de identitate națională, ele au început să apară treptat în operele de artă și pe steaguri în timpul rebeliunii conduse de Tudor Vladimirescu. Astfel, ele au căpătat treptat recunoaștere și importanță în formarea conștiinței naționale.
Semnificația simbolurilor reprezentate de culorile drapelului românesc a fost atribuită pentru prima dată în 1821. S-a stabilit că albastrul simbolizează cerul, reprezentând libertatea; galbenul este asociat cu grâul și dreptatea; iar roșul, culoarea sângelui, semnifică fraternitatea. Cu toate acestea, a fost nevoie de încă 20 de ani pentru ca drapelul național să fie adoptat oficial.