S-a promulgat legea care prevede noi modificări și completări ale Codului Muncii și ale Codului Administrativ. Printre acestea se află și acordarea de concediu în vederea îngrijirii sau sprijinului personal acordat unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie.
Concediul de îngrijire reprezintă un stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj pentru incapacitatea temporară de muncă în conformitate cu legislația în vigoare. În ceea ce privește problemele medicale grave, dar și condițiile de acordarea concediului se stabilesc prin ordin comun al ministrului Muncii și Solidarității Sociale și al ministrului Sănătății.
Care va fi pedeapsa pentru cei care încalcă această lege
Angajatorii care vor refuza să acorde concediu de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile, vor trebui să plătească amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.
Angajatul are dreptul de a lipsi 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situații neprevăzute, care constă într-o urgență familială cauzată de boală sau accident, care fac indispensabilă prezența acestuia. Salariatul are însă obligația de a informa angajatorul în prealabil și de a recupera perioada în care a absentat de la locul de muncă până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru, conform actului normativ. Modalitatea de recuperare a perioadei de absentare se va stabili de comun acord între angajator și angajat.
O altă prevedere introdusă constă în obligația angajatorului de a acorda concediu paternal la cererea scrisă a angajatului, cu respectarea dispoziției Legii nr. 210/1999. Concediul paternal nu este condiționat de perioada de activitate prestată sau vechimea în muncă pe care o are salariatul. Încălcarea acestei obligații se sancționează cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.
Alte modificări aduse Codului Muncii și Codului Administrativ
Tot astăzi, 17 octombrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ ce va modifica și completa Legea nr. 53/2003 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 în vederea transpunerii în legislația națională a mai multor directive europene.
Salariatul va avea dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant dacă îi asigură condiții de muncă mai bune. Condițiile vor fi să își încheie perioada de probă și să aibă o vechime de cel puțin șase luni la același angajator. Acesta va avea obligația să îi răspundă motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea cererii.