Legea promulgată de Klaus Iohannis reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii financiare a statului. Ordonanța subliniază necesitatea dezvoltării unui centru de servicii și date financiare, fiscale și vamale, denumit Hub Financiar.
Legea promulgată de Klaus Iohannis introduce măsuri esențiale
Acesta urmează să fie gestionat de Ministerul Finanțelor și va fi bazat pe o structură omogenă hardware și software. Hub-ul Financiar este considerat un element esențial pentru securitatea financiară a statului și va fi dezvoltat în condiții stricte de securitate cibernetică.
Hub-ul Financiar va integra mai multe componente tehnologice avansate, precum infrastructura de bază, infrastructura ca serviciu (IaaS), platforma ca serviciu (PaaS), software-ul ca serviciu (SaaS) și sistemele informatice aferente, toate găzduite pe această infrastructură unificată.
„Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare (PL-x 34/19.02.2024)”, a informat Administrația Prezidențială.
Un alt punct important prevăzut în actul normativ este retehnologizarea centrului de date din Brașov
Un alt punct important prevăzut în actul normativ este retehnologizarea centrului de date din Brașov, aflat sub administrarea Ministerului Finanțelor. Măsurile includ găzduirea temporară a sistemelor de comunicații și tehnologia informației relocate din acest centru, precum și consolidarea capacităților tehnice.
„Înființarea și dezvoltarea, la nivelul Ministerului Finanțelor, a unui centru de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice, denumit Hub Financiar, bazat pe o structură hardware și software omogenă, de interes esențial pentru securitatea financiară a statului, dezvoltată în condiții de securitate cibernetică, constând într-un ansamblu de resurse informatice, alcătuit cel puțin din următoarele componente:
Infrastructura de bază, Infrastructura ca serviciu (IaaS), Platforma ca serviciu (PaaS), Software-ul ca serviciu (SaaS), precum și sistemele informatice găzduite pe această infrastructură”, se arată în expunerea de motive.
În plus, Serviciul de Telecomunicații Speciale va contribui la construirea unui nou centru de date, destinat să asigure funcționarea și dezvoltarea Sistemului Informatic al Ministerului Finanțelor.
Prin aceste măsuri, legea urmărește să aducă beneficii semnificative în ceea ce privește eficiența administrării financiare și securitatea datelor, marcând un progres important în digitalizarea instituțiilor publice.
„Instituirea unor măsuri tehnice și administrative necesare retehnologizării centrului de date din municipiul Brașov aflat în administrarea Ministerului Finanțelor constând în găzduirea intermediară a sistemelor de comunicații și de tehnologia informației relocate din acesta, precum și consolidarea capacităților tehnice necesare dezvoltării și funcționării Sistemului Informatic al Ministerului Finanțelor de către Serviciul de Telecomunicații Speciale prin construirea unui nou centru de date care să asigure găzduirea sistemelor de comunicații și de tehnologia informației a Ministerului Finanțelor”, se arată în expunerea de motive.