Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 2 octombrie, legea care prevede că prima de carieră didactică şi prima de carieră profesională pentru personalul didactic şi cel administrativ se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an. Aceasta va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru prima de carieră didactică
Anterior acestei decizii, legea prevedea că prima de carieră didactică „se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie”.
Totuși, Parlamentul a introdus un amendament care prevede că prima de carieră didactică se acordă „începând cu luna octombrie a fiecărui an”.
Potrivit amendamentului, aceasta va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.
Același lucru va fi aplicat și în cazul primei de carieră profesională.
Mai mulți români vor beneficia de de acest program
Amintim că mai mulți români vor beneficia de de acest program. Este vorba despre personalul din învăţământul preuniversitar:
- cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat;
- cadrele didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat;
- cadrele didactice din sistemul de învăţământ universitar de stat care deţin gradul didactic de conferenţiar;
- şef de lucrări/lector şi asistent universitar;
- personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar, aflat în activitate într-un an şcolar/universitar începând cu anul şcolar/universitar 2022 – 2023 până în anul şcolar/universitar 2026 – 2027 inclusiv.
Prima de carieră didactică în valoare nominală de 1.500 lei se acordă pe suport electronic
Amintim că prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei. Aceasta se acordă pe suport electronic, ca formă de susținere a activității didactice.
Totodată, vizează următoarele categorii principale de cheltuieli:
- cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
- cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională, precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, inclusiv kituri de pregătire profesională.
Aceasta este menită să susțină activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat. Potrivit legii, limita plafonului anual este de 500 lei/an școlar.