Administrația Prezidențială informează că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, care face posibilă alocarea fondurilor de redresare şi rezilienţă tuturor ţărilor din Uniune.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 28 mai 2021, decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles (PL-x 98/16.02.2021)”, scrie sursa citată.
Șeful statului a confirmat și el la rândul său promulgarea legii. Potrivit președintelui, proiectul de lege a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului printr-un vot oferit de majoritatea partidelor parlmaentare.
Ce prevede legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale UE
Klaus Iohannis a mai adăugat că ratificarea acestei decizii este importantă în contextul în care face posibilă alocarea fondurilor de redresare şi rezilienţă tuturor ţărilor din UE, bani necesari pentru România.
„Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului, printr-un vot responsabil al majorităţii partidelor parlamentare cu o majoritate de două treimi. Ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare şi rezilienţă tuturor ţărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.
Președintele Iohannis a vorbit și despre PNRR. Potrivit acestuia, pentru atingerea acestor obiective este nevoie un plan coerent şi de bani, care pot fi asigurate prin Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
El a mai adăugat că România va avea la dispoziție 80 de miliarde de euro în următorii ani pentru investiții, dar și pentru reforme.
„Unele nu pot funcţiona fără celelalte pe termen lung, pentru că noi urmărim să stimulăm prosperitatea economică în mod durabil, prin locuri de muncă bine plătite pentru români. 29,2 miliarde de euro prin PNRR şi alte zeci de miliarde de euro sunt disponibile pentru ţara noastră în cadrul financiar 2021 – 2027. Vorbim, aşadar, de foarte mulţi bani aflaţi la dispoziţia României, circa 80 de miliarde de euro”, a spus el.