Noi vești pentru români. Președintele Klaus Iohannis a semnat în prima zi a acestei săptămâni mai multe decrete. Printre acestea se numără și decretul privind venitul minim garantat. Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială.
Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o serie de decrete, printre care și cel al venitului minim garantat.
Potrivit sursei citate este vorba despre decretul privind promulgarea legii pentru instituirea Zilei Românității Balcanice, legea privind desfășurarea activităților cu impresariat artistic, dar și decretul pentru eliberarea din funcție a unui judecător.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 7 iunie 2021, următoarele decrete:
Decret privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei Românității Balcanice (PL-x 45/17.02.2020);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2007 privind instituțiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfășurarea activității de impresariat artistic (PL-x 53/01.02.2021);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat (PL-x 265/13.05.2020);
Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Piteşti a doamnei Raluca-Elena Diaconu – pensionare, la data de 10 iunie 2021”, informează Administrația Prezidențială.
Decretele semnate de președintele Klaus Iohannis
Amintim că la finalul săptămânii trecute, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
De menționat este faptul că, în data de 27 ianuarie, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a aprobat modificarea statutului prefecţilor şi subprefecţilor, astfel încât aceste funcţii să fie de demnitate publică.
Pentru clarificarea delimitării între nivelul politic şi cel administrativ al Instituţiei prefectului, se introduce funcţia de secretar general, funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici. Acesta se subordonează nemijlocit prefectului, asigură stabilitatea funcţionării instituţiei, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcţionale între compartimente.
În ceea ce privește modalitatea de numire, pot fi numite în funcţiile de prefect sau subprefect numai persoanele care au absolvit programe de formare specializată, organizate de Institutul Naţional de Administraţie.
Totodată, a fost instituită o derogare, în sensul în care pot fi numite şi persoane care nu au absolvit astfel de programe, cu condiţia ca, în termen de cel mult un an, să urmeze un astfel de program, sub sancţiunea eliberării din funcţie.