Președintele Românei, Klaus Iohannis, a semnat, vineri, decretul prin care promulgă actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Prezenta lege aduce modificări și în cazul procedurilor privind mandatul european de arestare.
De asemenea, sunt modificări și în sistemului actual de extrădare și celui privind mandatul european de extrădare. Asta înseamnă că, de acum înainte, toate aceste proceduri penale pentru prinderea și aducerea în fața justiției a persoanelor care au săvârșit fapte penale, se vor face într-un mod mai trasparent și eficient.
Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege
Legea iniţiată de Guvern aduce mai multe modificări şi asigură transpunerea, în plan intern, a articolului 5 din Directiva europeană privind asistenţa juridică pentru persoanele suspecte şi persoanele acuzate în cadrul procedurilor penale şi pentru persoanele căutate în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare.
Actul normativ aduce precizări privind regimul de efectuare a traducerilor, atunci când acestea se dispun de către Ministerul Justiţiei. „Cererile adresate României şi actele anexe trebuie însoţite de o traducere în limba română sau în limba engleză ori franceză, cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de prezenta lege. În cazul în care documentele menţionate sunt traduse într-o altă limbă decât limba română, autoritatea centrală competentă potrivit dispoziţiilor art. 10 sau autoritatea judiciară competentă, în cazul transmiterii directe, ia măsuri pentru traducerea acestora”, prevede legea.
Cu ce modificări vine noua lege?
Legea aduce modificări şi sistemului actual de extrădare şi celui privind mandatul european de extrădare.
„În cazul în care, pentru aducerea în ţară a persoanei extrădate, este necesară tranzitarea unui stat terţ, direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei întocmeşte cererea de tranzit şi asigură traducerea şi transmiterea cererii şi oricăror documente necesare în sprijinul acesteia.
În cazul în care mandatul european de arestare este emis în faza de urmărire penală, în procedura de cameră preliminară sau în faza de judecată, iar persoana solicitată îşi exercită dreptul de a avea un avocat în România, aceasta poate beneficia de asistenţă judiciară gratuită, în cazul în care solicită acest lucru. În acest caz, instanţa emitentă ia măsuri pentru desemnarea unui apărator din oficiu şi informează în mod corespunzător autoritatea de executare”, prevede, între altele, actul normativ.
Potrivit legii, arestarea provizorie în vederea extrădării se execută în centrele de reţinere şi arestare preventivă, care se organizează şi funcţionează în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu excepţia cazurilor în care persoana se află în executarea unei pedepse într-un penitenciar din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Legea mai prevede că în cazul cererilor de tranzit formulate de către autorităţile unui alt stat membru al Uniunii Europene, cererea va fi soluţionată de către Ministerul Justiţiei.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin