Klaus Iohannis a semnat decretul pentru majorarea împrumutului de la BIRD
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi,12 august 2023, decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului României a Acordului de Împrumut – Finanţare Adiţională pentru proiectul privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre – dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).
Acordul a fost semnat la Bucureşti pe data de 25 mai 2023. Pe 31 august 2023, Guvernul României a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Împrumut.
Prin acest proiect de lege se majorează, de la 50 de milioane euro la 92 de milioane de euro, împrumutul pe care BIRD îl va acorda României pentru finanţarea proiectului de îmbunătăţire a managementului riscurilor la dezastre. Proiectul este derulat de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul de Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
În cadrul proiectului sunt în derulare, în diferite stadii de execuţie, investiţii în consolidarea structurală şi reabilitare a infrastructurii clădirilor existente şi/sau construcţia de clădiri noi pentru a asigura funcţionarea completă a infrastructurii critice în cazul producerii unor dezastre, potrivit Administrației Prezidențiale.
Ce alte decrete a mai semnat Klaus Iohannis?
De asemenea, Klaus Iohannis a semnat, marţi, și decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului României a Acordului de Împrumut – Proiect privind Prevenirea şi Reducerea Poluării din Spaţiul Rural în România – dintre România şi BIRD.
Acordul a fost semnat la Bucureşti pe data de 6 aprilie 2023. Tot pe 31 august 2023, Guvernul României a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea acestui acord de împrumut.
Proiectul are în vedere protecţia mediului şi reducerea poluării din surse agricole. În acest scop, va fi contractat un împrumut în valoare de 60 de milioane de euro de la BIRD pentru finanţarea proiectului de prevenire şi diminuare a poluării în spaţiul rural.
Între componentele proiectului se numără: modernizarea instituţiilor publice responsabile de controlul poluării şi realizarea unui schimb de cunoştinţe şi transfer de informaţii prin înfiinţarea unor ferme model menite să promoveze practici agricole nepoluante. Acestea au în vedere protejarea sănătăţii cetăţenilor, creşterea siguranţei alimentare şi reducerea poluării în spaţiul rural. Perioada de implementare a proiectului este de cinci ani.