Miercuri, pe data de 5 aprilie, birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și a Senatului au luat act de scrisoarea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu participarea României, pe parcursul acestui an, cu forțe și mijloace ale Ministerului de Interne (MAI) la Misiunea Uniunii Europene în Armenia.
În scrisoarea trimisă pe 28 martie președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, șeful statului arată că pe fondul situaţiei tensionate şi complexe dintre Armenia şi Azerbaidjan, Consiliul Uniunii Europene a aprobat constituirea unei noi misiuni sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), respectiv European Union Mission Armenia (EUMA), indicând că această misiune are scopul de a contribui la stabilitatea şi securitatea din zonele de frontieră ale Armeniei, la consolidarea încrederii şi la crearea unui mediu favorabil care să impulsioneze demersul de normalizare a relaţiilor dintre Armenia şi Azerbaidjan.
Președintele Klaus Iohannis a informat Parlamentul că România va participa la Misiunea Uniunii Europene din Armenia
„Participarea României cu forţe şi mijloace ale Ministerului Afacerilor Interne la această misiune confirmă angajamentul ţării noastre faţă de statele partenere din regiune şi, în acelaşi timp, consolidează profilul României în cadrul UE de furnizor regional de securitate”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis.
Acesta a informat Parlamentul că în urma analizei de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile Constituţiei privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, la propunerea premierului, după consultarea CSAT, a aprobat participarea MAI la Misiunea Uniunii Europene din Armenia, pe parcursul anului 2023, cu forţe în limita a 15 cadre şi mijloacele necesare îndeplinirii misiunii.
Liderul de la Cotroceni menţionează că fondurile financiare necesare executării misiunii sunt asigurate din bugetul alocat MAI.
Ministrul de Externe al Armeniei, vizită oficială în România
Premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, l-a primit marți, 4 aprilie 2023, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, aflat în vizită oficială în România. În cadrul întâlnirii lor, a fost analizată situația de securitate din Regiunea Extinsă a Mării Negre, generată de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, evenimentele de după războiul de 44 de zile dintre Armenia și Azerbaidjan și evoluțiile procesului de pace din regiune.
De asemenea, părțile au abordat pe larg situația relațiilor bilaterale. Prim-ministrul României a semnalat nevoia de a valorifica bunele relații bilaterale pentru a crește nivelul schimburilor comerciale în beneficiul ambelor state. Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanța stabilizării regiunii și a pașilor în direcția păcii, anunțând susținerea deplină pentru procesul de pace lansat de către președintele Consiliului European, Charles Michel, și participarea la misiunea de pace europeană din Armenia.
Procesul de pace trebuie să meargă mai departe, iar situația din regiune să fie rezolvată pe baza dreptului internațional, cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și a independenței tuturor statelor, a precizat prim-ministrul.
De asemenea, promovarea reformelor democratice în regiune este de primă importanță, la fel ca apropierea de formatele oferite de către Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva consolidării democrației în această regiune extinsă a Mării Negre, care ar putea oferi Armeniei un rol mai activ din perspectiva proiectelor economice în relația cu Uniunea Europeană, a transmis, marți, Guvernul României printr-un comunicat de presă.