Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din UE de marți seara, că au fost abordate două subiecte importante în discuțiile liderilor: rolul NATO în UE și criza prețurilor la energie.
„Am convenit să urgentăm toate demersurile. Nu putem să trecem iarna cu prețuri în creștere”, a spus Klaus Iohannis.
„Două concluzii foarte importante din discuțiile de aseară.
Prima este legată din felul în care ne vedem noi în politica globală. Concluziile sunt bune pentru noi. S-a subliniat importanța NATO și nevoia de a păstra puternică relația transatlantică.
Am avut o primă discuție despre prețurile la energie și am convenit să urgentăm toate demersurile. Comisia s-a angajat să vină foarte repede, în maxim o săptămână, cu o abordare cu soluții fiindcă nu putem să trecem iarna cu prețuri în creștere la electricitate.
Astăzi discutăm cu statele din Balcanii de Vest care vor să devină membre a UE, însă cel mai important lucru este că noi din UE dorim să dăm o perspectivă europeană statelor din Balcanii de Vest. Astăzi nu mă aștept la discuții complicate, toate lumea dorește să înregistrăm progrese”, a declarat președintele, Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a cerut intervenția UE în privința creșterii prețurilor la energie
Pe 30 septembrie, Klaus Iohannis a participat la o videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, şi alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European și a Summitului UE – Balcanii de Vest din perioada 5-6 octombrie 2021, de la Brdo, Slovenia.
Președintele României a solicitat, în cadrul întâlnirii de atunci, discutarea la nivelul Consiliului European, cât mai curând posibil, a temei privind creșterea prețurilor la energie.
Klaus Iohannis spunea atunci că este necesar să se identifice soluții europene comune, bine pregătite, pe baza propunerilor care urmează să fie făcute de către Comisia Europeană şi a contribuției miniștrilor de specialitate din statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât să poată fi atenuate efectele creșterilor prețurilor la energie pentru cetățenii europeni.
De asemenea, președintele României a atras atenția asupra faptului că este nevoie de un efort comun al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru identificarea acestor măsuri care să vizeze, în principal, protejarea populației afectate de creșterile de prețuri ale energiei, precum și a mediului economic.