Președintele Klaus Iohannis a dezvăluit, joi, cum au mers discuțiile cu liderii europeni, pe tema aderării României la spațiul Schengen. Șeful statului a ținut să precizeze că este optimist că procesul intrării României și Bulgariei va fi încheiat anul viitor, „cu un rezultat pozitiv.”
Klaus Iohannis: România este pregătită
„Am făcut pași înainte în direcția bună, dar să nu aveți așteptări extraordinare. Am discutat cu persoanele implicate în această chestiune, am avut dezbaterea astăzi. Am făcut pași în direcția bună. Concluzia mea e simplă: toți actorii au înțeles că avem o problemă care trebuie rezolvată. Sunt optimist ca în cursul 2023 să fie încheiat procesul, cu rezultate pozitive pentru România și Bulgaria. România e pregătită.
Suntem țară de primă linie pentru migranți și controlăm fluxul migrator, avem rezultate foarte bune recunoscute de surse externe. Suntem țară de primă linie pentru transportul bunurilor ucrainene. 60% din produsele agricole exportate din Ucraina au mers prin România. Am reiterat aceste lucruri, să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la așteptări, așteptăm și noi semne clare de solidaritate din partea UE, avem așteptări legitime să fim primiți în Schengen.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a participat la reuniunea Consiliului European
Președintele Klaus Iohannis a participat, joi, 15 decembrie, la reuniunea Consiliului European în cadrul căreia a promis că va ridica şi tema aderării României la Schengen.
„Voi ridica tema Schengen. (…) Este, o dată, foarte clar (…) că noi, românii, dorim să fim parte în spațiul Schengen. Integrarea în spațiul Schengen rămâne obiectiv strategic național și rămâne obiectiv principal pentru mine, ca președinte al României, pentru perioada următoare. (…)
Am văzut că există mulți sfătuitori publici care creează așteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuții, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spațiul Schengen, dar soluții practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit”, a spus anterior Klaus Iohannis.