Într-un mesaj postat pe Twitter, președintele Iohannis, a transmis un mesaj de apreciere pentru activitatea ultimului lider al URSS, Mihail Gorbaciov.
„Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înţeles în mod înţelept că încheierea Războiului Rece este abordarea corectă. Actualul război purtat de Rusia împotriva Ucrainei, brutal, neprovocat şi nejustificat, este într-un contrast puternic cu moştenirea şi viziunea sa curajoasă pentru o lume paşnică”, a scris Klaus Iohannis, miercuri, pe Twitter.
Mikhail Gorbachev was a leader who wisely understood that ending the Cold War is the right approach. The current brutal, unprovoked and unjustified war of Russia against Ukraine is in stark contrast with his legacy and courageous vision of a peaceful world.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) August 31, 2022
Mihail Gorbaciov s-a stins din viață pe 30 august la Moscova
Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 92 de ani, a anunțat marți presa rusă de stat. Cu mult înainte de a muri, ultimul lider sovietic fusese trimis aproape în uitare politică în Rusia.
Gorbaciov, ultimul președinte sovietic, a încheiat acorduri de reducere a armelor cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier care diviza Europa după cel de-al Doilea Război Mondial și pentru a duce la reunificarea Germaniei.
Când protestele pro-democratice au cuprins națiunile blocului sovietic din Europa de Est comunistă în 1989, el s-a abținut să folosească forța, spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care au trimis tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968, scrie Reuters.
Gorbaciov spunea că nu a susținut prăbușirea URSS
Misiunea lui Gorbaciov a fost de a reforma Uniunea Sovietică și imperiul său, nu de a-l distruge. De fapt, el a susținut că numai un amplu program de reînnoire politică și economică ar fi putut oferi perspectiva păstrării sistemului sovietic.
Acesta a fost motivul pentru care a introdus perestroika (restructurare) și glasnost (deschidere). Aceste inițiative ar fi putut funcționa, credea el, dacă nu ar fi fost subminate din interior, în special de primarul Moscovei, Boris Elțîn, care a insistat pentru reforme mai radicale și a ajuns la conducerea Rusiei, cea mai mare parte a vechii Uniuni Sovietice.