Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat miercuri pe contul său de Twitter că războiul pornit de Rusia în Ucraina este într-un contrast puternic cu moștenirea lăsată de ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, și cu viziunea curajoasă a acestuia pentru o lume a păcii.
Într-un mesaj postat pe Twitter, președintele Iohannis, a transmis un mesaj de apreciere pentru activitatea ultimului lider al URSS, Mihail Gorbaciov.
„Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înţeles în mod înţelept că încheierea Războiului Rece este abordarea corectă. Actualul război purtat de Rusia împotriva Ucrainei, brutal, neprovocat şi nejustificat, este într-un contrast puternic cu moştenirea şi viziunea sa curajoasă pentru o lume paşnică”, a scris Klaus Iohannis, miercuri, pe Twitter.
Mihail Gorbaciov s-a stins din viață pe 30 august la Moscova
Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 92 de ani, a anunțat marți presa rusă de stat. Cu mult înainte de a muri, ultimul lider sovietic fusese trimis aproape în uitare politică în Rusia.
Gorbaciov, ultimul președinte sovietic, a încheiat acorduri de reducere a armelor cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier care diviza Europa după cel de-al Doilea Război Mondial și pentru a duce la reunificarea Germaniei.
Când protestele pro-democratice au cuprins națiunile blocului sovietic din Europa de Est comunistă în 1989, el s-a abținut să folosească forța, spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care au trimis tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968, scrie Reuters.
Gorbaciov spunea că nu a susținut prăbușirea URSS
Misiunea lui Gorbaciov a fost de a reforma Uniunea Sovietică și imperiul său, nu de a-l distruge. De fapt, el a susținut că numai un amplu program de reînnoire politică și economică ar fi putut oferi perspectiva păstrării sistemului sovietic.
Acesta a fost motivul pentru care a introdus perestroika (restructurare) și glasnost (deschidere). Aceste inițiative ar fi putut funcționa, credea el, dacă nu ar fi fost subminate din interior, în special de primarul Moscovei, Boris Elțîn, care a insistat pentru reforme mai radicale și a ajuns la conducerea Rusiei, cea mai mare parte a vechii Uniuni Sovietice.