Klaus Iohannis, vești bune pentru românii de peste Prut

Capitolul referitor la extinderea UE a fost formal aprobat în cadrul Consiliului European, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, cu doar câteva minute în urmă. Acest lucru înseamnă că s-a luat decizia oficială de a începe negocierile de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova.

În plus, s-a decis acordarea statutului de candidat Georgiei, iar pentru Bosnia-Herțegovina există un text destul de pozitiv, cu o decizie probabilă în primăvară.

Președintele a caracterizat această decizie drept un rezultat istoric și a transmis felicitări Republicii Moldova și Ucrainei, urând succes în viitoarele negocieri de aderare.

Potrivit spuselor sale, Republica Moldova și Ucraina au făcut eforturi considerabile, reușind să obțină progrese remarcabile într-un timp record, recunoscute și validate de Consiliul European în acea zi. Discuțiile în cadrul Consiliului European au fost complexe, amiabile și strategice.

Discuțiile vor continua în această seară și în ziua următoare, abordând și celelalte teme, iar concluziile așteptate vor fi anunțate curând.

„Avem veşti bune, aşa intermediar am decis să vin să fac o declaraţie. Pot să vă spun că acum câteva minute a fost formal aprobat capitolul extindere, însemnând că în Consiliul European s-a decis acordarea începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina şi Republica Moldova, aşa cum a propus Comisia.

(…) În acest sens, felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare. Acesta este primul rezultat al Consiliului de astăzi şi cred că nu exagerez dacă spun că este un rezultat istoric. (…) Şi Republica Moldova şi Ucraina s-au străduit foarte mult”, a afirmat, joi, Klaus Iohannis, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Marcel Ciolacu: România va susține în continuare Republica Moldova

Premierul României, Marcel Ciolacu, a salutat și el decizia Consiliului European și a transmis felicitări Republicii Moldova și Ucrainei pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

A reamintit, de altfel, că România va continua să fie un susținător ferm pe întreg parcursul procesului de negocieri.