Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European, după ce joi a participat şi la summitul extraordinar al NATO. Acesta a subliniat importanța consolidării Flancului Estic al Alianței Nord-Atlantice, având în vedere circumstanțele substanțial diferite față de momentul în care a fost proiectată actuala abordare privind Flancul Estic.

„Flancul estic trebuie consolidat, fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă”, a spus şeful statului.

România ar putea crește numărul de militari activi

Astfel, inclusiv în urma demersurilor României și ale Președintelui Klaus Iohannis, Declarația reuniunii menționează explicit decizia accelerării adaptării NATO la noua realitate strategică, mai periculoasă, inclusiv prin intermediul noului Concept Strategic care va fi adoptat la Summitul din luna iunie de la Madrid.

De asemenea, în Declarație este inclus obiectivul României de întărire pe termen lung a posturii de descurajare și apărare și de dezvoltare a unei serii întregi de capabilități și forțe pregătite, necesare pentru menținerea unei descurajări și apărări credibile. În acest scop, liderii aliați au decis să solicite autorităților militare ale NATO elaborarea unor propuneri concrete privind adaptarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare și apărare, în perspectiva adoptării lor la Summitul de la Madrid.

„Suntem foarte mulţumiţi că la NATO s-a luat deja decizia de a aproba grupul de luptă care va staţiona în România, cum de altfel s-au aprobat şi alte grupuri de luptă, faţă de patru grupuri de luptă care sunt acum pe Flancul estic. Vor fi opt”, a spus şeful statului, după prima zi a Consiliului European de la Bruxelles.

Cheltuielile de apărare cresc anul viitor

Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua, la rândul său, să își îndeplinească în totalitate angajamentele care îi revin ca furnizor de securitate în regiune. În acest context, Președintele României a prezentat decizia țării noastre de a spori cheltuielile de apărare de la 2% la 2,5% din PIB începând cu anul 2023 și de a continua investițiile în capabilitățile naționale.

„Vom avea la dispoziție bani mai mulți pentru instalații defensive mai performante. Din ce în ce mai important devin armele moderne și foarte moderne, care au multă electronică, mult high-tech și care sunt mult mai scumpe, iar sistemele de apărare sunt la fel de complicate și la fel de scumpe”, a adăugat Klaus Iohannis.

În plus, președintele a subliniat că, în cazul conflictului declanşat de Rusia, „nu există niciun indiciu” că ar exista altă ţintă decât Ucraina.

„În momentul de faţă nu există niciun indiciu concret că ar exista altă ţintă decât Ucraina, asta trebuie să o spunem clar. Însă noi suntem convinşi că Flancul estic trebuie întărit”, a mai spus şeful statului.