Klaus Iohannis, discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-au concentrat pe situația de securitate din Ucraina și zona Mării Negre. Potrivit șefului statului, discuția a fost una „substanțială”.

„România a sprijinit puternic Ucraina încă din prima zi și vom continua să facem asta cu hotărâre”, a scris Iohannis pe rețeaua de socializare X.

nato
Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimele date de la Kiev arată că au fost identificați aproape 37.000 de civili și militari dispăruți după declanșarea invaziei ruse. Numărul este însă incomplet, inclusiv din cauza ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul ucrainean.

După declanșarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022, zeci de mii de persoane – civili sau militari – au murit, însă nu există niciun bilanț de ansamblu stabilit din surse independente, iar procedurile pentru identificarea celor morți sau dispăruți pot dura luni de zile.

Ucraina a promulgat controversata lege privind mobilizarea militară

Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat marți legea privind mobilizarea militară, un text legislativ extrem de controversat. Potrivit informațiilor publicate pe website-ul Radei, parlamentul din Ucraina, textul a fost înaintat marți spre promulgare președintelui Zelenski, care l-a semnat.

Confruntată cu o penurie de soldați voluntari, Ucraina a lucrat timp de câteva luni la acest text. În data de 11 aprilie, parlamentul de la Kiev a adoptat proiectul de lege, cu 283 de voturi favorabile.

Textul, care înăsprește sancțiunile pentru cei care se sustrag de la mobilizarea militară, a provocat un scandal. În ultimul moment a fost eliminată o clauză ce prevedea demobilizarea soldaților care au servit 36 de luni, ceea ce reprezintă o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Autoritățile ucrainene au dat asigurări că problema demobilizării va fi reglementată de o lege separată. Cu toate acestea, deocamdată nu a fost fixată o dată nici pentru pregătirea, dar nici pentru adoptarea acesteia.

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii anului trecut și de inconstanța ajutorului occidental, încearcă să respingă atacurile ruse în mai multe zone ale frontului din estul și sudul Ucrainei. În acest scop, ea are nevoie de efective și muniții. Recent, Kievul a decis să coboare vârsta celor eligibili pentru mobilizare, de la 27 la 25 de ani.

În paralel, sancțiunile împotriva celor care încearcă să scape de mobilizare vor fi mai dure. De asemenea, textul facilitează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital special.