Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că economia României îşi revine, dar „finanţele publice au rămas puţin în urmă”.
Anunțul președintelui Iohannis
„Revenirea în ‘V’ este o realitate, este demonstrată de toate statisticile şi este un lucru extrem de îmbucurător pentru noi. Însă, despre ce vorbim aici, când avem deficit. Economia şi-a revenit, dar noi nu vrem să ştrangulăm această revenire, dimpotrivă, vrem să încurajăm economia să crească mai mult şi mai repede. Exact pentru acest obiectiv au fost tot amânate anumite plăţi care trebuiau făcute la bugetul de stat, şi, pe de altă parte, au fost construite programe de sprijin pentru diferite sectoare. În condiţiile revenirii economiei, noi totuşi am permis firmelor să nu-şi plătească acum, repede, toate dările.
Deci, banii la buget nu s-au încasat, pe de altă parte este evident că aceste programe absolut necesare de sprijin, în diferitele sectoare ale economiei, se fac cu bani care se cheltuie tot de la buget. Economia îşi revine, dar finanţele publice au rămas puţin în urmă şi pentru a putea onora toate plăţile – salarii, pensii, programe de sprijin în economie – este nevoie de bani şi această nevoie de bani a crescut un pic, trebuie să recunoaştem, deficitul, dar sunt bani bine investiţi”, a spus Iohannis, după vizita la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, efectuată împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei, Monica Anisie şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, joi, cu prilejul Zilei cercetătorului şi proiectantului, o vizită la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) de la Râmnicu Vâlcea.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, institutul, care a împlinit anul acesta 50 de ani de la înfiinţare, are un rol important în dezvoltarea, implementarea şi promovarea tehnologiilor energetice bazate pe emisii scăzute de gaze cu efect de seră, precum şi în ceea ce priveşte aspecte legate de protecţia mediului şi securitate alimentară.
ICSI derulează proiecte de cercetare pe materiale pentru viitoarea generaţie de baterii litiu-ion, integrarea tehnologiilor bazate pe hidrogen în aplicaţii pentru sectorul de transport şi aplicaţii de stocare a energiei pentru integrarea surselor regenerabile în sisteme energetice.
De asemenea, institutul desfăşoară proiecte cu aplicaţii pentru programul nuclear naţional şi participă în activităţile de cercetare şi dezvoltare la nivel internaţional pe acest domeniu.
În cursul zilei de vineri, ICSI va lansa două proiecte mari, finanţate de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Competitivitate, care vor creşte capacitatea de cercetare şi dezvoltare în ceea ce priveşte hidrogenul şi domeniul nuclear.
„Pandemia de COVID-19 a redefinit relaţia dintre activitatea umană şi mediul înconjurător, în contextul actual devenind evident faptul că este nevoie de o întărire semnificativă a sistemului sanitar şi de eliminarea factorilor de mediu care vor duce în viitor la boli pulmonare şi cardiace, precum gazele cu efect de seră care generează schimbări climatice. ICSI dezvoltă soluţii în acest sens prin cercetarea academică solidă, cu mare potenţial de transfer tehnologic către industrie şi societate”, arată Administraţia Prezidenţială.