Președintele Iohannis a ținut miercuri un discurs important, la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I’’, o alocuţiune în cadrul evenimentului de aniversare a 70 de ani de excelenţă în învăţământul politehnic militar, în care a vorbit din nou de amenințările la securitatea Mării Negre și implicit a României.
Klaus Iohannis a afirmat că nu am nicio îndoială că, şi în viitor, Academia Tehnică va educa studenţi responsabili, competenţi, altruişti şi devotaţi, care să contribuie la formarea unui sistem naţional de securitate performant, capabil să-şi îndeplinească misiunile constituţionale de apărare a ţării, precum şi îndatoririle asumate de România faţă de aliaţii şi partenerii noştri, într-un context operaţional complex.
Preşedintele a spus, în discursul rostit la eveniment, că Academia Tehnică Militară înseamnă tradiţie, recunoaştere şi valoare ştiinţifică datorate generaţiilor de profesori şi studenţi care, prin abnegaţie şi profesionalism, au făcut ca această instituţie să devină un reper al întregului sistem universitar românesc, nu doar al celui militar.
„Prin seriozitate şi implicare, prin nivelul de top al pregătirii academice, aveţi o contribuţie semnificativă la buna cooperare interinstituţională a specialiştilor din toate structurile sistemului naţional de securitate”, a adăugat şeful statului, potrivit Agerpres.
Klaus Iohannis a precizat că ne aflăm într-un context geopolitic complex, dinamic, cu provocări şi ameninţări multiple şi impredictibile.
„Modificările radicale din ultimii ani ale mediului de securitate internaţional au reliefat importanţa strategică a asigurării stabilităţii spaţiului euroatlantic şi a regiunii Mării Negre, care pe noi ne interesează extrem de mult. În această regiune, România este un pilon solid şi un partener credibil în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene. Noua arhitectură a apărării impune asigurarea unor resurse umane foarte bine pregătite, cu o dotare modernă şi perfect interoperabile în sistemul de apărare colectivă aliat. Astfel, importanţa instituţiilor militare de învăţământ, a profesorilor şi cercetătorilor pentru nevoile operative ale Armatei României şi ale industriei naţionale de apărare creşte exponenţial, pentru că aici se pot dezvolta acele competenţe care să răspundă în mod adecvat cerinţelor de mâine”, a spus preşedintele Iohannis.
„Anul acesta, Academiei Tehnice Militare i s-a conferit numele onorific de Ferdinand I, după numele primului rege al României Mari, un adevărat lider integrator, un simbol al unificării, dar şi al dezvoltării şi consolidării statului român modern. Este un motiv în plus de mândrie pentru toţi studenţii dumneavoastră, domnule rector. Sunt convins că voi, dragi studenţi, veţi deveni ofiţeri capabili să vă asumaţi rolul de conducător de activităţi tehnico-economice militare şi de lideri militari. Misiunea pe care o veţi avea, de a asigura operativitatea tehnicii de luptă şi a sistemelor din dotare pe teritoriul naţional şi în teatrele de operaţii, este una esenţială pentru Armata României”, a mai declarat preşedintele.
În semn de apreciere pentru importantele merite în activitatea de 70 de ani din domeniile învăţământului şi cercetării ştiinţifice universitare, şeful statului a decorat Drapelul de Luptă al Academiei Tehnice Militare Ferdinand I cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, de pace.
„Vă îndemn să vă continuaţi cu succes menirea de a forma buni profesionişti, printr-o pregătire tehnico-inginerească la cele mai înalte standarde de competitivitate, atât pentru mediul militar, cât şi pentru cel civil, în industria naţională de apărare. Nu am nici o îndoială că, şi în viitor, Academia Tehnică va educa studenţi responsabili, competenţi, altruişti şi devotaţi, care să contribuie la formarea unui sistem naţional de securitate performant, capabil să-şi îndeplinească misiunile constituţionale de apărare a ţării, precum şi îndatoririle asumate de România faţă de aliaţii şi partenerii noştri, într-un context operaţional complex. Vă felicit şi vă urez să rămâneţi un reper naţional al educaţiei militare şi al educaţiei morale!”, a încheiat preşedintele Iohannis.