„În prima zi a reuniunii Consiliului European, împreună cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, am avut discuţii aprofundate despre ultimele evoluţii privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în toate dimensiunile sale, precum şi despre sprijinul continuu al UE pentru Ucraina şi poporul său”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter.
România, alături de Ucraina și de Republica Moldova
Surse citate de Agerpres susțin că liderul de la Cotroceni a subliniat, în cadrul sesiunii cu secretarul general al ONU, că „este important să lucrăm mai mult cu Naţiunile Unite şi să explicăm situaţia din Ucraina şi acţiunile Rusiei cât mai multor state pentru că doar prin dialog pot să înţeleagă ceea ce se întâmplă în Ucraina”.
Klaus Iohannis a prezentat, de asemenea, ce face România pentru a sprijini Ucraina și Republica Moldova, dar și importanța coordonării în cadrul Națiunilor Unite.
Vă reamintim că șeful statului se află la Bruxelles joi și vineri, unde participă la reuniunea Consiliului European de primăvară și la Summitul Euro în format extins.
Principalele subiecte dezbătute la Bruxelles
Președintele Klaus Iohannis a declarat că la această reuniune a Consiliului European de la Bruxelles vor fi abordate mai multe subiecte cheie. Printre acestea se numără discutarea strategiilor de asistență pentru Ucraina în fața conflictului actual al Rusiei, modul de prevenire a unei crize alimentare globale și diverse chestiuni economice, cum ar fi piața unică și competitivitatea.
În plus, Consiliul va analiza opțiunile pentru a preveni dezindustrializarea Europei și pentru a se asigura că industriile de succes rămân în regiune. De asemenea, vor fi abordate și preocupările legate de energie, cum ar fi prevenirea creșterilor contraproductive ale prețurilor la energie și asigurarea combustibilului pentru iarna viitoare, inclusiv a gazului și a petrolului.
„Avem peste câteva minute Consiliul European de primăvară, cu o agendă foarte bogată. Chiar la început, acum, avem o întâlnire cu secretarul general ONU. Vom discuta chestiunea care ne preocupă pe toţi: războiul din Ucraina, cum poate fi ajutată Ucraina, cum poate fi prevenită criza alimentară globală.
Acestea sunt temele cele mai importante în prima parte, eu voi reitera ce am mai spus şi lucrul în care cred – noi trebuie să fim uniţi, de partea Ucrainei, trebuie să fim solidari cu Ucraina. Trebuie să ajutăm Ucraina cu tot ce putem. Este foarte important ca Ucraina să aibă o poziţie puternică şi noi putem să facem multe lucruri.
De exemplu, România, ştiţi bine, a ajutat Ucraina din prima zi şi pe ucrainenii care au venit în România şi pe cei care au rămas în Ucraina. Am construit un sistem de logistică care a permis exportul cerealelor ucrainene – peste jumătate din exportul lor s-a realizat prin căile logistice din România”, a spus Iohannis de la Bruxelles.