Klaus Iohannis anunță o premieră pentrul sistemul românesc de educație. Începând cu anul școlar 2022-2023, elevii vor avea în programa școlară ore de educație despre mediu și cum comportamentul uman poate afecta natura. Programul se numește săptămâna verde și este primul an în care elevii vor studia domeniul.

„Viitoarele legi ale educației trebuie să pună în aplicare schimbările pe care evoluțiile științei ni le-au arătat ca fiind necesare. Schimbările trebuie să ia în calcul necesitatea schimbării. Actualizarea programelor și a modului de predare nu mai poate fi amânată.

Eu sunt profesor de fizică și știu că nu poți iubi fizica fără să faci experimente. Așa cum nu poți iubi limba română fără să citești. În acest an veți avea pentru prima dată o săptămână verde, în care veți vedea legătura dintre comportamentul uman și natură”, a afirmat președintele României, Klaus Iohannis.

Luni, 5 septembrie, toți elevii din țară au revenit în sălile de clasă

Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari au început luni cursurile noului an şcolar 2022-2023  în peste 17.800 de unităţi de învăţământ.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, că părinţii au acces în unităţile de învăţământ la festivităţile de începere a cursurilor noului an şcolar. Anul şcolar 2022 – 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.

Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023.

Cum se va desfășura programul „Săptămâna verde”

Pe 5 octombrie, de Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă nu se vor ține cursurile.

Programul naţional „Şcoala altfel„ şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.

În situaţia suspendării cursurilor, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.