„2023 va marca ridicarea relaţiilor cu Japonia la un nivel superior, de Parteneriat Strategic. Vom continua amplificarea relaţiei cu Coreea de Sud, cu care celebrăm 15 ani de parteneriat strategic, vom lucra pentru consolidarea Parteneriatului extins cu India, precum şi a relaţiei cu Vietnam. La 75 de ani de relaţii neîntrerupte cu Statul Israel, vom lucra împreună pentru a da şi mai multă consistenţă cooperării noastre bilaterale, de natură strategică.

Ne propunem să intensificăm seria de contacte la nivel înalt cu statele din Golf, cu Egiptul, Iordania şi ţările din Magreb, precum şi cu statele africane sub-sahariene, care să ducă la relansarea prezenţei României în Africa.

Este timpul să adoptăm o nouă abordare a acestui continent crucial pentru viitorul omenirii, inclusiv printr-o nouă strategie a României pentru Africa. Totodată, dorim să transmitem un semnal puternic partenerilor şi prietenilor noştri latino-americani şi caraibieni privind hotărârea României de a contribui la dinamizarea dialogului politic şi a cooperării bilaterale”, a transmis liderul de la Cotroceni la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

Klaus Iohannis: Problemele globale se soluţionează prin acţiuni globale

Președintele Klaus Iohannis a mai explicat că, dacă vrem să facem față crizelor din domeniul energiei, cel alimentar sau economic, izolarea nu este o soluție.

„Calea cea mai bună de a gestiona provocările momentului, precum criza energetică, alimentară, economică sau climatică, este cooperarea internaţională, în spiritul solidarităţii şi al responsabilităţii comune. Izolarea nu poate fi soluţia.

Avem nevoie de un dialog deschis şi sincer cu partenerii de pe alte continente, pentru a înţelege preocupările lor şi pentru a identifica împreună căi de acţiune. Problemele globale se soluţionează prin acţiuni globale. În egală măsură, avem nevoie de o consolidare a relaţiilor economice şi de investiţii”, a spus acesta.

Klaus Ioahnnis, despre schimbările aduse de 2022

În cadrul aceleiași întâlniri, liderul de la Cotroceni a spus că România a impresionat o lume întreagă prin felul în care a reacționat la adversitățile aduse de anul 2022.

„Anul 2022 a fost un an al transformărilor profunde, un an care a testat capacitatea noastră de reacție și reziliență. După invazia Rusiei în Ucraina, Europa și lumea nu mai sunt la fel. Întregul sistem global a fost dezechilibrat prin crize suprapuse. Anul 2022 a fost și unul al curajului, al solidarității de acțiune împotriva Rusiei.

Valorile noastre democratice au fost atacate direct și am reacționat ca atare. A fost un an edificator pentru identitatea noastră ca țară pe plan extern. România a reacționat exemplar printr-un răspuns exponențial împotriva agresiunii Rusiei.

România și cetățenii săi au impresionat o lume întreagă prin empatia și solidaritatea cu cetățenii ucraineni. România a favorizat tranzitul de cereale ucrainene, pentru a evita o criză alimentară la nivel global.

Acțiunile și inițiativele diplomatice ale României au fost ferme în tragerea la răspundere a Rusiei.”, a declarat acesta.