Președintele Klaus Iohannis susține că pandemia de coronavirus a forțat întreaga lume să reanalizeze prioritățile pe care le are, iar viitorul Europei va suferi o serie de modificări.
Totodată, șeful statului a mai subliniat faptul că România trebuie să rămână fidelă ideilor fondatoarea ale UE, adăugând că nu se pune problema de o reinventare a Executivului comunitar ci mai degrabă de o consolidare a proiectului european.
„Suntem cu toții sub impactul unei crize care ne-a forțat să ne reanalizăm prioritățile, să ne acomodăm și cu alte provocări decât cele cu care eram obișnuiți. Cu siguranță, această nouă realitate își pune amprenta asupra întregului exercițiu de dezbatere privind viitorul Europei.
Cu toate acestea, procesul trebuie să rămână fidel ideii fondatoare a Europei. Angajarea în dialog a cetățenilor trebuie să conducă, în baza propunerilor acestora, la identificarea măsurilor și a instrumentelor prin care liderii Uniunii Europene să acționeze în folosul cetățenilor noștri”, a spus Klaus Iohannis.
Viitorul UE în viziunea României
Șeful statului a vorbit și despre viziunea României asupra UE. Potrivit acestuia, este nevoie de un proiect care să includă bunăstarea tuturor statelor membre, dar și a cetățenilor europeni.
„O Uniune a viitorului este, în viziunea României, un proiect indisolubil legat de ideea de unitate și solidaritate europeană în beneficiul tuturor, un proiect în care trebuie să ne preocupe bunăstarea tuturor statelor membre și a cetățenilor europeni deopotrivă.
Valoarea incontestabilă a acestor principii ne-a fost reconfirmată de criza recentă. În lipsa unei acțiuni solidare, a coordonării și a unui angajament real comun de formulare de soluții, cu siguranță, experiența acestei crize ar fi fost total diferită pentru toți”, a adăugat el.
În ceea ce privește reinventarea Europei, Klaus Iohannis suține că nu se pune problema de așa ceva, existând deja elemente esențiale ale modului eruopean de acțiune.
El a mai vorbit și despre principiile fundamentale ale UE, dar și despre încercările din ultima perioadă prin care Executivul comunitar a trecut.
„Este nevoie de o consolidare a proiectului european, nu de o reinventare a Europei. Avem elemente esențiale ale modului european de acțiune, care dau valoarea adăugată Uniunii noastre.
Mă refer, în primul rând, la principiile fundamentale pe care Uniunea Europeană este fondată și care sunt înscrise în Tratate. Foarte important, avem la nivel european și o cultură a cooperării, a construcției consensului și a concilierii dezvoltate în timp, precum și o capacitate a Uniunii Europene de adaptare post-criză. Toate încercările prin care a trecut Uniunea au generat lecții învățate, care, individual sau prin efect cumulativ, au condus la soluții mult mai bune, care au determinat perfecționarea politicilor și a instrumentelor europene”, a adăugat Iohannis.
Impactul pandemiei de coronavirus
Șeful statului a mai vorbit și despre impactul crizei sanitare asupra UE, dar și despre dimensiunile care trebuie abordate în următoarea perioadă, ele contribuind la consolidarea rezilienței interne și externe a UE.
„În mijlocul crizei, a devenit evidentă nevoia de a crește reziliența Uniunii Europene, astfel încât aceasta să își sporească capacitatea nu numai de a face față cu succes situațiilor de urgență, ci și de a se adapta, astfel încât să se pregătească pentru oportunitățile și provocările viitorului.
Există deja o bază de la care pornim, generată de Agenda Strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024. Plecând de la acest punct, trebuie să abordăm în perioada următoare acele dimensiuni care vor contribui la consolidarea rezilienței interne și externe a Uniunii. Reziliența strategică a Uniunii Europene trebuie să fie un proces intern de transformare și construcție.
Evitarea blocajelor a fost o lecție-cheie și ar trebui să instituim proceduri standard de diagnostic și corectare pentru a evita lipsa de echipament medical sau de bunuri de bază. Avem nevoie de instrumente și mecanisme consolidate de gestionare a crizelor”, a mai spus Iohannis.