Este informația care interesează toată România. Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre șansele privind aderarea la spațiul Schengen. Șeful statului a ținut să salute votul covârşitor din Parlamentul European pentru rezoluţia care cere aderarea României la Schengen.
El s-a referit și la semnalul dat de Olanda ai cărei eurodeputaţi s-au abţinut sau au votat împotriva rezoluţiei Parlamentului European prin care e cerută aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
„Unele chestiuni, probabil tehnice, trebuie clarificate, dar şi politice şi pentru asta toată lumea e implicată la maxim”, a spus şeful statului.
Iohannis crede că România are o bună șansă de a adera
Iohannis a ținut să arate că România a avut, săptămâna trecută, o evaluare bună privind această aderare.
„Aderarea la Schengen e mult dorită de noi şi de 11 ani noi îndeplinim practic cerinţele tehnice. Aderarea nu s-a realizat fiindcă există şi un vot politic în JAI care nu a avut loc, până acum. Acum avem o şansă, însă nu avem o garanţie. Ca să maximizăm şansele noastre am întreprins demersuri. Salut votul covârşitor din Parlamentul European. Am avut o misiune de evaluare, săptămâna trecută. Din informaţiile pe care le avem rezultatul e foarte bun pentru România, deci evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta. Însă unele chestiuni, probabil tehnice, trebuie clarificate, dar şi politice şi pentru asta toată lumea e implicată la maxim”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat„ înaintea participării la reuniunea Consiliului European, cum vede semnalul Olandei care s-a abţinut sau a votat împotriva rezoluţiei adoptate de către Parlamentul European care cere aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schegen.
Reacția lui Iohannis vine în contextul în care Parlamentul European a votat marţi rezoluţia prin care este solicitată aderarea României la Spaţiul Schengen. Rezoluţia a fost adoptată cu 547 de voturi „pentru”, 49 „împotrivă” şi 43 abţineri.
Președintele României va promulga pachetul celor trei legi ale Justiţiei
Pe de altă parte, președintele a afirmat că va promulga pachetul celor trei legi ale Justiţiei, dacă acestea vor fi declarate constituţionale de către CCR. Comentariul său vine pe fondul în care actele normative au fost atacate joi la Curte de către parlamentarii USR şi din partidul Forţa Dreptei.
Iohannis a răspuns unei întrebări adresate într-o conferinţă de presă, joi înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. El a fost chestionat dacă va promulga legile Justiţiei, dacă vor trece cu bine de controlul CCR. Răsăunsul şeful statului a răspuns scurt și categoric: „Da”.