Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România o şansă mare să obţină o finanţare consistentă pentru următorii ani din partea Uniunii Europene.
Înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, şeful statului a spus că este hotărât să se lupte pentru interesele României. „Sunt bani mulţi pe care îi discutăm”, iar ţara noastră poate obţine o finanţare consistentă pentru următorii ani, cu ajutorul cărora multe probleme vor fi rezolvate pe plan local.
„În total se negociază sume foarte astăzi, poate şi mâine (sâmbătă – n. red.), aici la Consiliul European. Eu sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României în aşa fel încât să obţinem un rezultat consistent. Întreaga echipă care mă însoţeşte şi întreaga echipă şi de la Reprezentanţă şi cei din ministere au pregătit materiale suficiente.
Sunt relativ optimist că în final pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente, dar, dacă m-aţi întreba dacă vom finaliza discuţiile astăzi şi mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă. Este un scenariu optimist să finalizăm negocierile astăzi şi mâine. În Consiliu, părerile sunt încă împărţite. Se ştie că nu toată lumea este încă convinsă că propunerea care este pe masă e cea mai bună. Mă aştept la negocieri destul de complicate. Este chiar posibil să trebuiască după un timp să revenim să finalizăm aceste negocieri.
Important este de ştiut: sunt bani mulţi pe care îi discutăm şi pentru România este o şansă mare să obţinem o finanţare consistentă pentru următorii ani cu care vom reuşi cu siguranţă să rezolvăm foarte multe din problemele de la noi de acasă”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European care se desfăşoară la Bruxelles.
El a arătat că la reuniune se discută despre cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2020 – 2027 şi Planul de relansare economică.
Şeful statului a vorbit de aşteptările privind negocierile pe pachetul destinat revigorării economice.
„Este un pachet pe care contăm, sunt bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică, pentru refacerea economiei după criza cauzată de COVID-19. Noi dorim să obţinem sume consistente. Aici avem, pe de o parte, bani care se dau sub formă de împrumuturi, o parte, sperăm şi mai mare, vor fi bani care nu trebuie returnaţi, sunt aşa numite granturi, bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică şi pentru firme şi pentru modernizări, pentru digitalizare. De asemenea, sperăm pentru modernizarea întregului sistem educaţional, pentru fondul social şi multe altele”, a punctat Iohannis.
În contextul negocierilor pe bugetul multianual UE, Iohannis a subliniat importanţa fondurilor de coeziune şi a celor cuprinse în Politica Agricolă Comună, pentru ţara noastră.
„Pentru România sunt două chestiuni foarte importante – noi ţinem neapărat să avem o sumă suficient de mare pe Coeziune şi o sumă suficient de mare pe Politică Agricolă. Noi avem nevoie de aceşti bani, avem planuri mari, avem nevoie de bani europeni pentru spitale, pentru şcoli, pentru autostrăzi, pentru căi ferate şi multe alte programe care pot fi acoperite din aceste sume. Evident, pentru agricultură dorim să folosim sume cât se poate de consistente, pentru a moderniza agricultura şi pentru a obţine rezultate bune”, a afirmat Klaus Iohannis.