După încheierea întâlnirii cu cei trei oficiali guvernamentali, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.
Iată ce a avut de transmis şeful statului:
“Limitarea efectelor pandemiei este o prioritate-zero pentru toate guvernele lumii. Vaccinul anti-COVID a devenit, la ora actuală, speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală. La începutul pandemiei, a existat multă incertitudine care a transformat lupta cu virusul, într-o veritabilă cursă împotriva unui adversar redutabil.
Acum, când vaccinurile sunt o certitudine, începem să întrezărim optimism și ieșirea din această criză medicală de proporții.
Trebuie să avem răbdare, să respectăm măsurile de prevenție aflate în vigoare, care încep să dea rezultate. Evoluția pandemiei în România rămâne deosebit de îngrijorătoare.
Când vaccinurile ies din producție, trebuie să le putem distribui tuturor în mod echitabil. Am convocat astăzi o întâlnire pentru a discuta despre campania de vaccinare anti-COVID. De eficienţa ei depinde stoparea pandemiei și protejarea vieții românilor. Este o problema de securitate națională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate pentru a garanta siguranță cetățenilor.
Avem o strategie de vaccinare, care va fi aprobată în zilele următoare. Au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare și stocare, precum și planul de acțiune, cu etape clare. Strategia de vacinare va fi supusă aprobării în ședința CSAT pe care o voi convoca în perioada imediat următoare.
Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităților și a cailor de acțiune pentru pregătirea corespunzătoare a procedurilor și asigurarea disponibilității personalului medical pentru derularea vaccinării în condiții de maximă siguranță.
Din grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 fac parte tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii cheie esențiale bunei funcționari a societății.
Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare, fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru toate celelalte categorii de populație.
Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte. Ministerul Apărării va asigura gestionarea depozitului central și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale, fixe și mobile.
Comunicarea clară și transparentă cu cetățenii este esențială, la fel și combaterea informațiilor false. Toate informațiile oficiale vor fi publicate pe un site oficial dedicat campaniei.
E foarte important de știut că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure, eficiente și reprezintă singură soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii!”
Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei