România va găzdui Summitul Iniţiativei celor Trei Mări și Forumul de Afaceri I3M în 2023. Klaus Iohannis: Reconfirmă importanţa majoră

Klaus Iohannis a susținut, luni, o declarație de presă alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, și cel leton, Egils Levits, în cadrul căreia a precizat că România va găzdui Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri I3M în cursul anului viitor.

”În 2018, am organizat cu succes, la Bucureşti, Summitul şi Forumul de Afaceri, iar cinci ani mai târziu, în 2023, România va găzdui din nou acest eveniment important. Această decizie, pe care am anunţat-o astăzi în plenul reuniunii noastre, reconfirmă importanţa majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare. Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Iniţiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Iniţiativei”, a declarat președintele României.

Președintele Klaus Iohannis a mai precizat că la summit-ul de la Riga, care a avut loc luni, 20 iunie, s-a discutat despre modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actualul context de securitate european, referindu-se, în special, la contribuţia pe care poate să o aducă prin implementarea proiectelor strategice de interconectare în transport, energie și digital.

Volodimir Zelenski a susținut un discurs în cadrul summit-ului

Președintele ucrainean a avut o intervenție în cadrul summit-ului de la Riga, una pe care președintele Klaus Iohannis a salutat-o, reiterând că Ucraina și cetățenii ei au tot sprijinul României.

”Ca ţară gazdă a viitorului Summit şi a Forumului de Afaceri al Iniţiativei, România va analiza toate posibilităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina. În mod deosebit, ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare la care Ucraina ar putea participa, ca partener al Iniţiativei. În acelaşi timp, România are convingerea fermă că şi Republica Moldova şi Georgia – care, la fel ca Ucraina, se află pe acelaşi drum către Uniunea Europeană – trebuie să primească acelaşi sprijin din partea noastră, pentru că rezilienţa lor este greu încercată în aceste momente”, spune șeful statului.

Pe de altă parte, președintele a mai anunțat că România va continua să susțină consolidarea Inițiativei în pregătirea Summit-ului de anul viitor.

„Vom acţiona, astfel, pentru întărirea instrumentelor sale – Forumul de Afaceri, Fondul de Investiţii şi celelalte formate dezvoltate până acum cu succes. Vom încuraja noi investiţii ale Fondului”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a adus în prim-plan prioritățile României

Președintele României a mai spus că alte două proiecte importante pentru țara noastră sunt iniţiativele Rail2Sea şi Via Carpathia. Potrivit șefului statului, acestea vor ”îmbunătăți legăturile noastre”.

„Alte două proiecte, care reprezintă priorităţi pentru România, sunt iniţiativele Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi legăturile noastre, dar şi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esenţiale în actualul context geopolitic”, a mai arătat Iohannis.

Dialogul va fi dezvoltat cu Regatul Unit și Japonia

Klaus Iohannis a mai spus că interesul pe care Regatul Unit și Japonia l-au arătat pentru Inițiativă nu va trece observat și că anul viitor, dialogul va fi dezvoltat în acest sens.

„Totodată, ne bucură interesul manifestat pentru Iniţiativă de către Regatul Unit şi Japonia. În următorul an, intenţionăm să dezvoltăm dialogul cu aceste state pentru a identifica posibilităţile concrete de cooperare”, a afirmat preşedintele Iohannis.