În cadrul conferinței de presă comună cu președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, Klaus Iohannis a anunțat că nu va renunța până când România va deveni membră a Spațiului Schengen, subiect despre care va discutat în cadrul Consiliului European în această săptămână. În ciuda acestui fapt, un nou vot va fi abia la următoarea reuniune a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI).
„Sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a Spațiului Schengen. Nu va fi simplu. Acum, miercuri și joi, probabil și vineri, vom aveam o întrunire a Consiliului European și cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi o dezbatare, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iar Consiliul JAI și, din datele pe care le avem în acest moment, este greu de crezut că în așa puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă”, a declarat, luni seară, Klaus Iohannis.
Acesta a precizat, totodată, că Guvernul de la București va continua discuțiile cu Austria în vederea aderării României în zona de liberă circulație din Europa. Din punctul lui de vedere, trebuie găsită o soluție diplomatică
„Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi soluții și pentru această problemă, așa cum în acest an am găsit soluții pentru MCV, pentru a schimba Nu olandez în Da olandez, pentru a schimba Nu suedez în Da suedez, vom continua discuțiile cu partea austriacă, cu CE. Care sunt concret pașii pe care îi vom întreprinde vom discuta pe parcurs”, a adăugat președintele României.
În ceea ce privește persoanele din cauza cărora România nu a fost acceptată în zona de liberă circulație din Europa, șeful statului a spus: „Cu siguranță sunt lucruri care puteau fi făcute altfel, mai bine, chit că îmi este greu să înțeleg cum să faci mai bine dacă cu doar două săptămâni înainte de vot o parte își schimbă nepregătit și neexplicat atitudinea față de vot.”
Elveția este favorabilă aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen
În cadrul acelei conferințe de presă, Klaus Iohannis și Ignazio Cassis au fost întrebați care ar fi soluțiile pe termen mediu și lung pentru a obține susținerea Austrie și dacă cred că boicotul asupra firmelor austriece este o soluție bună.
„Elveţia, aţi spus lucrul acesta corect, nu este membru regulat al Spaţiului Schengen, dar este membru asociat, fără drept de vot. Însă Elveția este favorabilă aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen pentru că considerăm că este un plus pentru securitatea noastră și nicidecum o pierdere. Însă cei care au experiență în materie de politică știu că nu reușești întotdeauna atunci când vrei sau când meriți și asta nu înseamnă că trebuie să încetăm lupta, trebuie să continuăm, pentru că mai devreme sau mai târziu vom reuși.
Eu consider că blocajul actual se datorează unor situații contingente actuale. Austria este supusă unor mari presiuni migratorii. Evident, nu din pricina României, însă presiunea migratorie este una reală asupra cetățenilor austrieci și, deci, aleșii lor trebuie să țină cont de aceasta. Și Elveția știe ce înseamnă această relație cu Uniunea Europeană. Uneori, această relație îți permite să rezolvi mai rapid problemele, însă trebuie să ții seama și de doleanțele cetățenilor și uneori trebuie să ai mai multă răbdare și să dai dovadă de perseverență”, a explicat Ignazio Cassis.
„Nu cred că putem să epuizăm în această seară tema și de aceea voi lăsa ceva de discutat și pentru următoarele noastre întâlniri. Ce trebuie făcut? Este evident că trebuie continuat pe toate căile posibile pentru a găsi o soluție, diplomatică, evident, la această problemă. Care sunt, concret, pașii pe care îi vom întreprinde vom discuta pe parcurs. Astăzi n-o să vă dau nimic concret, dar miercuri probabil că o să vă prezint 2-3 acțiuni pe care le voi iniția pentru a putea progresa pe acest dosar Schengen”, a precizat Klaus Iohannis.