Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu premierul Ludovic Orban și membri-cheie din Guvern pentru a decide în privința măsurilor împotriva epidemiei de COVID-19, inclusiv o prelungire a stării de alertă care expiră vineri.
„Situația epidemiologică nu este bună! Am avut și astăzi peste 600 de persoane care au fost detectate cu COVID 19. Este mult, este foarte mult. În acest context vreau să vă spun 3 lucruri: Protejați-vă, protejați-vă și protejați și pe alții. Purtea măștii și păstrarea distanței. În aceste condiții, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ba crește iarăși, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, dar se vor păstra doar restricțiile aflate acum în vigoare. Nu se prevede acum introducerea de noi restricții. Nu poate fi vorba de noi relaxări. În acest context totuși îngrijorător dorim să luăm măsuri care vor duce la revigorarea economică. Guvernul are noi și noi acte normative care pun în practică programul de revigorare economică care a fost prezentat. Voi avea vineri și sâmbătă discuții în Consiliul Europan despre revigorrea economică. E foarte important ca România să primească sume cât mai mari”, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu premierul.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa de la ora 14:00 au participat prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Actuala stare de alertă decisă de Guvern expiră vineri, 17 iulie
În declarația de presă de marți, președintele Iohannis a criticat PSD pentru faptul că au amânat votul pe legea privind carantinarea și izolarea.
„Vă spun drept că sunt siderat de felul în care PSD a reacționat și reacționează în Parlament acum, când este în discuție o lege foarte importantă, legea care reglementează izolarea persoanelor bolnave și carantinarea persoanelor. Este o lege care a fost introdusă în Parlament în regim de urgență și toată lumea, pe bună dreptate, s-a așteptat să fie discutată în regim de urgență, fiindcă este nevoie de ea. Este urgentă nevoie de această lege.
PSD a venit cu argumente care pur și simplu sunt false. (…) PSD reclamă că această lege nu este bine făcută. Păi, rațiunea unei dezbateri parlamentare este tocmai de a găsi cea mai bună formă de lege. Una peste alta, putem să constatăm că PSD tergiversează această discuție. Și trebuie să recunosc că și pe mine mă surprinde acest cinism exagerat de care dă dovadă PSD, tergiversând adoptarea acestei legi. Și, în acest fel, ce se întâmplă de fapt este că PSD privează Guvernul de un instrument foarte important, absolut necesar în combaterea acestei epidemii. Privează Guvernul de acest instrument, care reglementează izolarea și carantinarea”, a declarat ieri președintele Klaus Iohannis.
Ministrul Sănătății declara de asemenea marți că legea arată diferit față de forma inițială, după ce a fost discutat fiecare articol în parte. Marţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că se impune prelungirea stării de alertă şi că a pregătit o evaluare şi o propunere în acest sens pentru premier şi preşedinte, menţionând că de la 15 iulie nu vor fi impuse restricţii, dar nici nu vor fi măsuri de relaxare.
„Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban şi la preşedinte”, a afirmat Tătaru, la Parlament.