Joi, 26 august, preşedintele Klaus Iohannis a avut o şedinţă de lucru privind începerea noului an şcolar, la care au participat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, dar şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

În urma şedinţei de joi, şefului statului a ieşit cu o declaraţie de presă, în care a oferit detalii despre modul în care elevii vor începe cursurile în această toamnă, în contextul pandemiei de COVID-19 şi al valului 4, care capătă viteză în România.

Ce a declarat preşedintele Klaus Iohannis, joi?

“Ne aflăm în valul 4 al pandemiei și am ținut să discut cu cei doi miniștri, despre gradul de pregătire al sistemului medical și despre începerea noului an școlar.

Acest val pandemic depinde direct de gradul de vaccinare al populației. Persoanele nevaccinate constituie majoritatea covârșitoare a cazurilor de infectari și decese înregistrate, în ultima vreme, în România.

România e într-o situație bună în ceea ce privește capacitatea de a asigura vaccinarea. Experiența vaccinării e la fel în țara noastră că în orice țară civilizată, iar asta este un exemplu de normalitate.

Răspândirea virusului este la nivel global, iar multe țări nu-și pot vaccina cetățenii. Asta explică și apariția noilor tulpini și doar vaccinarea poate reduce numărul de cazuri grave și de decese.

Medicii sunt deja bine pregătiți și cu multă experiență. Este evidentă nevoia de eficientizare a DSP-urilor. Trebuie crescută capacitatea de testare și posibilitatatea sistemului medical de a prelua și pacienții non-COVID. Ei nu trebuie să sufere.

Experiența anului trecut ne-a arătat că e deosebit de important ca procesul educațional să se desfășoare cu prezență fizică. Accesul limitat la educație are efecte negative semnificative. Se poate ajunge chiar să aibă consecințe dramatice pe termen mediu și lung pentru viitorul nostru, al tuturor.

Învățământul online nu poate suplini integral învățământul clasic. Cel mult, poate funcționa ca o soluție temporară, provizorie, atunci când situația epidemiologică e deosebit de gravă.

Școlile se vor deschide pe 13 septembrie și toți preșcolarii și elevii vor participa fizic. Câtă vreme incidența din ultimele 14 zile din localitate rămâne sub 6 infectari/mia de locuitori vom avea toți copiii în sălile de clasă. Dacă se depășește pragul, elevii vor trece în online în respectiva localitate.

Fac un apel către părinți, către personalul din învățământ, să arătăm că ne pasă cu adevărat de școală și de viitorul copiilor și să ne vaccinăm! Ne protejăm și pe noi înșine și pe cei mici, care nu au încă vârsta necesară pentru a se vaccina.

Solicit tuturor actorilor implicați să colaboreze ca toate măsurile posibile care să garanteze siguranța să fie puse în practică în mod rapid și prioritar. Nu mă refer strict la măsurile care să prevină infectarea cu SARS-CoV-2, ci şi la toate celelalte probleme care ştim că apar periodic în multe dintre școlile din țară”, a spus, joi, Klaus Iohannis.

Sursă foto: Dreamstime