Crin Antonescu a vorbit despre un posibil interimat al lui Ilie Bolojan la Cotroceni, subliniind dificultățile acestuia. Potrivit lui, situația internațională complicată va influența mandatul interimar. Totuși, Bolojan este un politician responsabil și va fi asistat de diplomați experimentați. În paralel, Antonescu a comentat și despre suspendarea lui Klaus Iohannis, considerând că aceasta are șanse mari de succes.

Crin Antonescu, despre un posibil interimat al lui Bolojan

Crin Antonescu, candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, a declarat recent că, în cazul în care Ilie Bolojan ar prelua interimatul funcției de președinte, acesta nu ar avea o misiune simplă.

Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Facebook, PNL Constanța

Chiar dacă nu are experiență vastă în relațiile internaționale, Bolojan este un politician cu o carieră solidă și va beneficia de sprijinul aparatului diplomatic.

„Acest interimat nu va fi unul simplu. Acum, cred că e mai greu. Cred că interimatul acesta nu va fi unul simplu pentru domnul Bolojan, dacă va fi vorba de un interimat, nu din cauza României sau nu privind România, ci privind situaţia internaţională, care, vedeţi, este una destul de tensionată. (…) Bolojan, este un om politic experimentat, chiar dacă nu în relaţiile internaţionale, va fi asistat de aparatul diplomatic şi e un om care are întotdeauna această calitate, am remarcat-o şi am lăudat-o, e un om care îşi face datoria. (..) O să fie şi un preşedinte interimar decent”, a precizat Antonescu într-o intervenție la TVR Info.

El a subliniat că, atunci când a fost el însuși președinte interimar, România trecea printr-o perioadă tensionată, cu dispute la nivel european. În opinia sa, situația actuală este și mai complicată, din cauza provocărilor internaționale majore.

Context internațional tensionat și provocările interimatului

Crin Antonescu a explicat că interimatul lui Ilie Bolojan ar putea fi marcat de evenimente semnificative, precum posibile tratative de pace în Ucraina. Chiar dacă România nu ar avea un rol direct în negocieri, evoluția conflictului afectează întreaga Europă.

„Este o perioadă în care, la nivelul Europei, la nivelul Uniunii Europene, au loc reuniuni formale, informale, care n-au o agendă uşoară. Este vorba de suflu al schimbărilor de la Washington, care pun nişte probleme de poziţionare a Uniunii Europene, şi, sigur, România, ca membru, ca parte a Europei, a Uniunii Europene, trebuie să adopte o poziţie sau alta, să ţină un echilibru, să înceapă contactele cu noua administraţie americană”, a explicat Antonescu.

El a subliniat că viitorul președinte interimar ar putea avea responsabilitatea de a iniția primele discuții cu noul ambasador al SUA, odată ce acesta va fi numit.

De asemenea, schimbările din administrația americană, inclusiv la nivelul Departamentului de Stat, ar putea influența politica externă a României.

Klaus Iohannis și efectele posibilei suspendări

În cadrul aceleiași declarații, Crin Antonescu a abordat și subiectul suspendării președintelui Klaus Iohannis.

klaus iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Potrivit acestuia, demersul inițiat în Parlament are șanse mari de reușită, mai ales după ce USR s-a alăturat AUR, POT și SOS, formând o majoritate fragilă, dar suficientă pentru a duce la îndeplinire procedura.

„Este o majoritate foarte fragilă. După părerea mea, din păcate, USR-ul s-a alăturat AUR, POT, SOS în acest demers şi asta face ca solicitarea de suspendare să fie aproape de a avea succes. Adică le trebuie 6-7 voturi, nu ştiu, 10 voturi din majoritate. Şi, cum şi acolo există oameni care au solicitat intens retragerea domnului Iohannis, nu este exclus.(…)

Deplâng faptul că USR-ul, care face parte din tabăra pro-occidentală, în opinia mea, sper să am dreptate, totuşi a dus, prin alăturarea cu ceilalţi, la această situaţie”, a afirmat Antonescu.

Întrebat dacă prezența lui Klaus Iohannis la Cotroceni îi afectează candidatura, Antonescu a explicat că nu este singurul afectat.

„Eu cred că trage în jos nu doar candidatura mea, că nu sunt candidatul domnului Iohannis, trage în jos candidatura tuturor pro-occidentalilor, pentru că nu voi fi singurul, trage în jos actuala majoritate, trage în jos opţiunea de continuare a orientării pro-occidentale a României”, a declarat acesta.

În opinia sa, dezbaterea politică privind suspendarea lui Iohannis, care ar putea dura încă două-trei luni, avantajează forțele politice cu viziuni diferite față de orientarea actuală a României.

Ce pierde Klaus Iohannis prin suspendare

Crin Antonescu consideră că, indiferent de rezultat, Klaus Iohannis are mai mult de pierdut decât de câștigat din acest proces.

„Dacă se ajunge la o suspendare şi la un referendum, la o demitere, chiar văd că are doar de pierdut. Pentru că nu cred că vreun preşedinte, domnul Klaus Iohannis, doreşte să iasă din istorie, de pe scena prezidenţială, prin demitere”, a spus Antonescu.

El a adăugat că, în cazul unei demiteri, fostul președinte ar putea pierde și o serie de drepturi legale pe care le au șefii de stat după încheierea mandatului.

În ceea ce privește posibilitatea ca Iohannis să rămână în funcție după expirarea mandatului, Crin Antonescu a menționat că președintele în exercițiu a solicitat interpretarea Curții Constituționale, deoarece Constituția conține articole contradictorii în acest sens.

„Din punctul domniei sale de vedere, respectă hotărârea Curţii şi stă la datorie până când este ales un nou preşedinte”, a concluzionat Antonescu.