Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia autorităţilor cu atribuţii în domeniu că sunt necesare soluţii durabile la problema creşterii preţurilor la energie, astfel încât să nu creeze probleme mai costisitoare şi mai serioase.

„Am ţinut în mod special să revin astăzi aici, pentru a marca împreună cu dumneavoastră cei 25 de ani de funcţionare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Această unitate a asigurat, până în prezent, 9% din consumul naţional de energie electrică şi dorim să contribuie în continuare la securitatea energetică a ţării noastre.

Cu această ocazie, transmit felicitări specialiştilor care  şi-au adus contribuţia, de-a lungul celor 25 de ani, la operarea în condiţii de fiabilitate şi maximă siguranţă a uneia dintre cele mai performante centrale de acest tip din lume. Eforturile şi profesionalismul dumneavoastră sunt recunoscute şi certificate la nivel internaţional, ţara noastră fiind un exemplu de performanţă şi excelenţă pentru profesioniştii care activează în energetica nucleară civilă”, a afirmat Klaus Iohannis.

Strategia energetică a României

„Obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând un obiectiv strategic, de asigurare a securităţii energetice pe plan naţional şi regional. Ţara noastră beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie în continuare de noi capacităţi energetice, din diverse surse, nu doar nucleare, bazate pe tehnologii noi şi moderne. Şi ne dorim ca investiţiile din energie să antreneze dezvoltarea pe orizontală a industriilor de profil din ţara noastră.

România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei, iar acest potenţial trebuie fructificat cu hotărâre şi responsabilitate. Este modul prin care putem schimba profilul energetic actual al României şi să devenim un exportator net de energie în regiune”, a adăugat şeful statului, transmite news.ro

 În România, energia nucleară asigură aproape 20% din producţia internă

„Acum jumătate de secol, România începea să scrie istorie în cercetarea din domeniul energiei nucleare la nivel european. Astăzi, suntem în momentul în care trebuie să ne gândim la viitor, la explorarea mult mai ambiţioasă a oportunităţilor pe care le avem în acest sector. Cercetarea tehnologică în energetica nucleară desfăşurată de specialiştii români are locul său de cinste la nivel european şi chiar mondial.

Prin proiectele institutelor de specialitate din ţara noastră, sectorul energiei nucleare a înregistrat progrese considerabile. În baza unei tradiţii solide de aproape 50 de ani în sectorul energetic nuclear, România face o opţiune fermă din dezvoltarea energiei nucleare, o energie curată şi sigură, o soluţie sustenabilă pentru securitatea noastră energetică. În România, energia nucleară asigură aproape 20% din producţia internă.

Cu alte cuvinte, un bec din 5 este aprins cu energie nucleară. Din totalul energiei curate produse în ţara noastră, 33% reprezintă energie nucleară, prin care susţinem 11.000 de locuri de muncă în producţie, cercetare, inovaţie, inginerie, lucrări şi producţie de echipamente. Faptul că România are un ciclu nuclear integrat constituie un atu extrem de important. Este un atu semnificativ, care trebuie păstrat, şi va trebui să găsim mijloacele prin care să fructificăm avantajele competitive de care noi, ca ţară, dispunem în acest domeniu”, a explicat Iohannis.

Acordul interguvernamental dintre România şi SUA

„Am susţinut, de la bun început, necesitatea realizării Acordului interguvernamental dintre România şi Statele Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic, punem astfel bazele necesare cooperării pentru noua etapă de dezvoltare a sectorului nuclear civil în România. În vara acestui an am promulgat legea de ratificare a acordului şi lucrurile încep să se mişte în direcţia bună.

De asemenea, tot în domeniul energetic nuclear, contăm pe buna noastră cooperare cu Franţa, cu care avem un parteneriat strategic puternic. România şi-a propus pe termen mediu şi lung să atingă un echilibru între reactoarele CANDU şi noile tehnologii. Opţiunile noastre rămân deschise şi examinăm inclusiv cele mai noi inovaţii din domeniul energeticii nucleare, cum sunt de exemplu reactoarele modulare avansate, dar şi alte tehnologii de ultimă generaţie care apar în acest sector”, a completat şeful statului.

Măsurile care vor fi luate în contextul creşterii accelerate a preţului la energie

„Din păcate, în această perioadă ne confruntăm, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, cu o creştere accelerată a preţurilor energiei. De altfel, această problemă urmează să fie discutată la nivelul Consiliului European la care voi participa la sfârşitul acestei luni. Vă spun de pe-acum că voi solicita o intervenţie coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii, pentru adoptarea de măsuri active, întrucât scumpirea energiei va fi resimţită de toate economiile europene, cu implicaţii profunde pentru nivelul de trai al cetăţenilor noştri.

O astfel de problemă comună nu poate fi gestionată bine decât prin soluţii comune. În contextul acestei crize, pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil, pe care am promulgat-o recent, o lege care oferă un mecanism stabil, predictibil, de protecţie a segmentelor de consumatori expuse la fenomenul de sărăcie energetică. Totodată, Ordonanţa de urgenţă privind compensarea facturilor clienţilor casnici este binevenită, pentru a oferi românilor un orizont de linişte şi siguranţă pentru sezonul rece. Sunt însă necesare, în continuare, măsuri eficiente care să protejeze şi economia, întreprinderile mici şi mijlocii, firmele din industrie şi companiile mari, a căror competitivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice.

Soluţiile aflate în acest moment pe masa deciziilor trebuie să fie corect fundamentate şi echilibrate, astfel încât situaţia actuală din energie să nu devină o povară insurmontabilă pentru diverse categorii sociale, pentru firmele din industrie sau pentru economie, în general. În acest sens, atrag atenţia autorităţilor cu atribuţii în domeniu că sunt în continuare necesare soluţii cu caracter durabil, care să abordeze problema creşterii preţurilor pe termen lung, pentru a nu genera alte probleme mai serioase sau mai costisitoare”, a mai afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis: Energetica nucleară românească va progresa continuu

„Cei 25 de ani de activitate a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă, pe care îi aniversăm astăzi, sunt parte a fundamentelor solide pe care clădim viitorul energiei nucleare româneşti. Felicit Nuclearelectrica şi specialiştii de aici pentru siguranţa rezultatelor obţinute în toată această perioadă! Mesajul meu este să continuaţi, prin profesionalismul dumneavoastră, să menţineţi acelaşi nivel de excelenţă în performanţă!

Printr-un efort comun al autorităţilor, specialiştilor şi companiilor, vom reuşi să ne asigurăm că energetica nucleară românească va progresa continuu. Vă mulţumesc, vă doresc mult succes şi, în această perioadă complicată, în primul rând multă sănătate!”, a declarat Iohannis.