Klaus Iohannis, mesaj de unitate la miezul nopții: Trebuie să continuăm consolidarea apărării Flancului de Est
În urma videconferinței cu liderii Alianței Nord-Atlantice, președintele Klaus Iohannis a notat pe contul său de Twitter că situația rămâne critică în contextul crizei cu Rusia.
„Importantă conferinţă de coordonare găzduită de preşedintele Biden, în contextul în care situaţia în materie de securitate continuă să fie critică”, a declarat Klaus Iohannis, vineri seara.
De asemenea, șeful statului a precizat că ”trebuie să demonstrăm unitatea noastră și să continuăm consolidarea modalităților NATO în sensul descurajării și apărării Flancului de Est”.
Amintim că la videoconferința cu liderii Alianței Nord-Atlantice au participat țări precum România, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Polonia, dar și Uniunea Europeană.
Videoconferința a venit la o zi distanță după ce Rusia a transmis joi răspunsul scris al Moscovei la propunerile SUA pe tema garanțiilor de securitate.
Important coordination call hosted by President Biden @POTUS as the security situation continues to be critical. We need to show our unity and continue to further strengthen NATO’s deterrence and defense on the Eastern Flank. pic.twitter.com/pe8Ijru2s2
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) February 18, 2022
Propunerile Rusiei pentru SUA
Potrivit documentului, care are zece pagini, Rusia susține că „partea americană nu a dat un răspuns constructiv” solicitărilor sale și amenință că va lua măsuri cu caracter militar şi tehnic dacă SUA nu vor accepta garanțiile cerute, relatează kommersant.ru.
Totodată, documentul mai arată că Rusia vrea garanții că NATO nu se va extinde și a cerut retragerea „deciziei de la București” (n.red. Summitul NATO din 2008) conform căreia „Ucraina și Georgia pot deveni membre NATO”. În același timp, Moscova cere revenirea Alianței Nord Atlantice la statutul din 1997, când a fost semnat Actul Fondator Rusia—NATO și retragere trupelor americane din statele din sud-estul Europei și din Țările Baltice.
„Aceste prevederi sunt de o importanță fundamentală pentru Federația Rusă”, se arată în document.
O reacție în acest sens a venit și de la Ministerul rus de Externe. Acesta susține că pachetul de propuneri rusești a fost ignorat și au fost alese doar subiecte convenabile, iar această abordare întărește îndoielile.
Sursa citată mai adaugă că Rusia va fi obligată să ofere un răspuns în acest sens.
„Afost ignorată natura pachetului de propuneri rusești, din care s-au ales în mod deliberat subiecte convenabile, care, la rândul lor, au fost răsucite în direcția creării de avantaje pentru Statele Unite și aliații săi.
Această abordare, precum și retorica oficialilor americani, întărește îndoielile legitime că Washingtonul este cu adevărat angajat să repare situația de securitate europeană. În absența dispoziției părții americane de a conveni asupra garanțiilor ferme, (…) Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnico-militare”, se arată în răspunsul ministerului rus de Externe.