Klaus Iohannis vrea să găsească noi soluţii pentru a stopa criza energetică din UE: „Nu putem veni la infinit cu subvenții”
Declarația sa a fost făcută atunci când a sosit la consiliul de toamnă de la Bruxelles, a cărei temă principală este energia. Klaus Iohannis a anunțat deja că va spune în cadrul reuniunii că este nevoie de soluții noi pentru a stopa criza energetică cu care se confruntă statele din Uniunea Europeană.
„Începe imediat consiliul de toamnă, avem destul de multe teme pe agendă. Tema de mare actualitate este energia. Avem de ieri, pe masă, o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim, aici, de un fel de plafonare a preţului la gaz, care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari.
Avem un început de reglementare care decuplează piaţa gazului de piaţa electricităţii. Avem o propunere de achiziţii sulidare, o platformă de achiziţie comună, voluntară, pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre, pentru a atenua criza energiei. Însă, vreau asă spun foarte clar, acest lucru l-am spus şi adineauri, într-o întâlnire şi îl voi repeta şi în Consiliu, este nevoie să ne gândim ce facem în viitor.
Nu putem veni la infinit cu subvenţii, cu măsuri extraordinare, trebuie să găsim soluţii pentru a avea energie suficientă disponibilă şi la preţuri pe care populaţia şi industria le poate plăti”, a adăugat el, precizând că asta înseamnă „diversificare, energie verde şi resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră şi o interconectare mult mai bună între statele membre.”
„Noi agreăm aceste propuneri ale Comisiei, iar în ce priveşte achiziţia comună, ea este pe bază voluntară. Deci, cine doreşte va putea să intre, şi noi vom solicita ca acest voim putea să rămâne realmente pentru toată lumea, să rămână o platformă accesibilă real pentru toţi, fiindccă aici vor intra firmele private, nu intră statele”, a explicat Klaus Iohannis, atunci când a fost întrebat de către jurnaliști cum se va raporta România la noul pachet de propuneri energetice, venite de la Comisie Europeană.
Potrivit spuselor sale, acele companii sau statele europene care au contracte în altă parte probabil îşi vor continua aceste contracte.
„Platforma nu este gândită să îi scoatem pe unii din contracte şi să intrăm noi, platforma este gândită pentru a aduce noi resurse în Europa. Noi suntem de acord cu această platformă, sau cu mecanismul de solidaritate şi ne vom exprima interesul pentru a intra în această achiziţie comună de gaze. Detaliile tehnice încă sunt în lucru, este un pachet foarte mare şi foarte tehnic care a fost prezentat de Comisia, dar ca principiu pot să vă spun da, ne convine şi dorim să intrăm”, a precizat Klaus Iohannis.
Au fost exportate 5 milioane de tone de cereale din Ucraina prin România
Altă temă care va fi abordată la reuniunea de joi a Consiliului European va fi războiul dintre Ucraina și Rusia. În cadrul aceleiași reuniuni, oficialii europeni vor discuta, de altfel, și despre securitatea alimentară.
„Avem o a doua mare temă – Ucraina şi războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Rusia a trecut la un nou nivel de atac, sunt atacate ţinte civile. Preponderent e o abordare pe care o dezavuăm complet şi vom condamna împreună acest comportament al Rusiei. Suntem solidari cu Ucraina, vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât e nevoie.
Avem o temă, în legătură cu Ucraina, care ţine de politica globală. E vorba de securitatea alimentară. Voi spune că România s-a străduit şi a reuşit să construiască o logistică pentru a înlesni exportul de cereale. Au fost exportate cinci milioane de tone de cereale, prin România. E aproximativ 60% din ce a exportat Ucraina în acest an”, a afirmat Klaus Iohannis, înainte de începerea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.