Klaus Iohannis a cerut cu celeritate discuții la Consiliului European cu privire la creșterea prețurilor la energie electrică. Președintele României consideră că este necesară urgentarea abordării subiectului.
Klaus Iohannis a participat la o videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, şi alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European și a Summitului UE – Balcanii de Vest din perioada 5-6 octombrie 2021, de la Brdo, Slovenia.
Klaus Iohannis solicită urgentarea discuției privind creșterea prețurilor la energie
Președintele României a solicitat, în cadrul întâlnirii, discutarea la nivelul Consiliului European, cât mai curând posibil, a temei privind creșterea prețurilor la energie.
Klaus Iohannis consideră că este necesar să se identifice soluții europene comune, bine pregătite, pe baza propunerilor care urmează să fie făcute de către Comisia Europeană şi a contribuției miniștrilor de specialitate din statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât să poată fi atenuate efectele creșterilor prețurilor la energie pentru cetățenii europeni.
Este nevoie de un efort al tuturor statelor membre UE
De asemenea, președintele României a atras atenția asupra faptului că este nevoie de un efort comun al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru identificarea acestor măsuri care să vizeze, în principal, protejarea populației afectate de creșterile de prețuri ale energiei, precum și a mediului economic.
Klaus Iohannis, decrete pentru România
Potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 30 septembrie 2021, următoarele decrete:
- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de relansare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (PL-x 639/20.10.2020);
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de relansare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (PL-x 190/10.05.2021);
- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2019 privind completarea art. 6 din Ordonanța de urgență Guvernului nr. 84/2003 pentru înființarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome „Administrația Națională a Drumurilor din România (PL-x 21/17.02.2020);
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 17/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative (PL-x 163/21.04.2021);
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2021 pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.
Sursă foto: Administraţia Prezidenţială