Klaus Iohannis cere ridicarea controalelor la frontierele terestre

La summit-ul de la Bruxelles, Klaus Iohannis a vorbit despre Orientul Mijlociu, unde, din păcate, încă se caută o voce comună. Potrivit președintelui, este evident că necesitatea dialogului cu ambele părți este esențială. În final, trebuie găsită o soluție pe termen lung. El a menționat că există un schimb de opinii cu Secretarul General al ONU, care va avea loc chiar la începutul sesiunii. Președintele a subliniat că România a continuat să ofere asistență umanitară populației civile din Gaza, fie în mod bilateral, fie prin intermediul partenerilor.

El a spus că discuţiile vor viza şi progresele care au fost făcute în domeniul migraţiei. Pe acest punct va evidenţia contribuţia substanţială a ţării noastre la protejarea frontierei externe a UE.

Președintele Iohannis a menționat că va fi o discuție privind progresele înregistrate în domeniul migrației. El a subliniat, încă o dată, contribuția substanțială a României la protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.

De asemenea, a evidențiat faptul că România continuă demersurile pentru finalizarea procesului de aderare la spațiul Schengen. România cere ridicarea cât mai curând posibil a controalelor de la frontierele terestre.

„Voi sublinia faptul că România continuă demersurile pentru finalizarea procesului de aderare la spaţiul Schengen, prin ridicarea cât mai curând posibil şi a controalelor de la frontierele terestre”, a spus președintele.

Sectorul agricol, un subiect important

Iohannis a menționat că la Consiliul European vor fi discutate propunerile recente ale Comisiei Europene privind consolidarea industriei europene de apărare. De asemenea, un alt subiect important este situația din sectorul agricol.

„Vom discuta, sigur, propunerile recente ale Comisiei Europene privind consolidarea industriei europene de apărare. Eu voi evidenţia că România va participa activ şi constructiv la acest efort. Demersurile de întărire a apărării europene trebuie întreprinse însă în deplină complementaritate cu NATO, care rămâne, pentru Uniunea Europeană, un partener fundamental în asigurarea securităţii pe întreg continentul european”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută, joi la Bruxelles, înaintea participării la Consiliul European.

Şeful statului a adăugat că „un alt subiect care îi priveşte direct şi pe cetăţenii noştri este situaţia din sectorul agricol”. Iohannis a subliniat că obiectivul principal este identificarea de măsuri care să funcționeze pe termen scurt. Dar și măsuri care să asigure un răspuns eficient pe termen mediu și lung. El a menționat că aceste chestiuni vor fi discutate și este încrezător că se vor găsi soluții bune.

România este solidară cu frontul

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România este solidară cu frontul. El a spus că nu este oportun să dezvăluie detalii prin intermediul mass-media despre sprijinul militar acordat Ucrainei. În legătură cu sprijinul militar acordat Ucrainei și cu faptul că 50 de militari ucraineni urmează să fie antrenați în România, președintele a menționat:

„O să vă dau un exemplu de proiect de acest tip care mie îmi place foarte mult – este vorba de antrenarea piloților ucraineni pe aeronave F16, lucru care se va desfășura într-o bază din România”. Aceste declarații au fost făcute joi la Bruxelles, înaintea participării la Consiliul European.

„Nu, România nu va fi mai transparentă şi pentru asta nici nu o să vă dau detalii pe cine va antrena. Dar o să vă dau un exemplu de proiect de acest tip care mie îmi place foarte mult – este vorba de antrenat piloţi ucraineni pe aeronave F16, lucru care se va desfăşura într-o bază din România. În rest, repet doar, nu mi se pare pur şi simplu util să facem publice detalii despre ajutorul militar sau despre unde facem antrenamente pentru militarii ucraineni. Suntem lângă front. Nu are rost să dăm date via media celor care agresează Ucraina. Aceasta este explicaţia, dar sigur că toate aceste măsuri sunt agreate de forurile competente şi ele sunt gestionate cu foarte mare responsabilitate la noi”, a explicat Klaus Iohannis, chestionat dacă poate oferi mai multe detalii despre cei 50 de militari ucraineni care vor fi antrenaţi în România.