"Într-o lume globalizatã, politica externã nu mai poate fi un domeniu îndepãrtat și fãrã efecte directe asupra vieții de zi cu zi a cetãțenilor. Vedem frecvent cã evenimentele se propagã la distanțã, cã deciziile politice dintr-o țarã pot influența multe alte țãri, iar conflictele se pot extinde de la o zi la alta", a scris Klaus Iohannis pe contul său de Facebook.
"În acest context, la dejunul de lucru cu Președintele Franței, am discutat despre temele mari care îi privesc atât pe români, pe francezi, cât și pe toți cetãțenii Uniunii Europene: securitatea frontierelor, situația din Ucraina, colaborarea franco-românã în domeniul construirii de autostrãzi, proiectele de investiții franceze care înseamnã locuri de muncã în România, schimburile economice și culturale între țările noastre membre cu drepturi egale ale Uniunii Europene, precum și o posibilã contribuție franceză la mai buna organizare a administrației noastre publice, astfel încât fondurile europene sã fie folosite în scopul îmbunătățirii treptate a nivelului de trai al românilor", a mai scris Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat luni sprijinul Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, exprimându-şi speranţa că o decizie pozitivă în acest caz va fi adoptată cât de curând posibil.
'Am solicitat sprijinul Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Am exprimat încrederea că o astfel de decizie pozitivă privind aderarea la Schengen va putea fi adoptată cât mai curând posibil', a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Elysee, într-o conferinţă comună cu omologul său francez, Francois Hollande.