Social-democrații spun că Iohannis are șanse pentru a ocupa această funcție
În cadrul Partidului Național Liberal (PNL) și în coaliția de guvernare se poartă o dezbatere intensă cu privire la perspectiva ca Klaus Iohannis să preia funcția de președinte al Consiliului European. Acest lucru s-ar putea întâmpla începând cu 1 iulie 2024.
Această posibilitate ar putea să apară în eventualitatea demisiei lui Charles Michel. El este actualul ocupant al postului. Michel ar urma să candideze pentru un mandat în Parlamentul European.
Perspectiva unei posibile ascensiuni a președintelui Klaus Iohannis la șefia Consiliului European este privită diferit în interiorul Partidului Social Democrat (PSD). Victor Negrescu, chestor al Parlamentului European și vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni, a exprimat opinia că, în teorie, președintele Iohannis ar putea avea șanse pentru această funcție.
Cu toate acestea, există mai multe aspecte care ar trebui luate în considerare. Inclusiv configurația politică a pozițiilor de top.
Victor Negrescu, reprezentant al PSD, a exprimat o perspectivă social-democrată asupra posibilității ca funcțiile de conducere să fie ocupate predominant de membri ai Partidului Popular European (PPE).
El a remarcat că Ursula von der Leyen conduce Comisia Europeană, iar Roberta Metsola este președinta Parlamentului European, ambele provenind din PPE.
În contextul acestor informații, Negrescu a evidențiat preocuparea că Klaus Iohannis, fiind și el o figură populară, ar putea deveni al treilea ocupant al unei funcții importante. El ar consolida astfel influența PPE în cadrul instituțiilor europene.
Interesul României este să aibă români în funcțiile importante la nivelul UE
Victor Negrescu a subliniat că ar fi în interesul României să aibă un reprezentant în funcțiile de conducere la nivel european.
El a menționat că, în principiu, este aproape imposibil ca un singur partid politic european să controleze toate funcțiile.
Cu toate acestea, în contextul iminentei demisii a președintelui Consiliului European pentru a candida la alegerile europarlamentare, discuțiile se axează pe alte aspecte. Negrescu a adăugat că se referă la experiența pe care viitorul președinte al Consiliului ar putea să o aibă.
„În primul rând, este interesul României să avem un român în cele mai înalte funcții la nivel european, inclusiv funcția de președinte al Consiliului European.
De principiu, este aproape imposibil ca un singur partid politic european să dețină toate funcțiile. În același timp, avem o situație specială, în condițiile iminentei demisii a președintelui Consiliului European pentru a candida la europarlamentare. În contextul acesta, discuțiile se bazează pe alte elemente. Iar aici mă refer la experiența pe care ar avea-o viitorul președinte al Consiliului. (…)
Președintele României, din prisma faptului că e la al doilea mandat, e cel mai vechi membru al Consiliului European, altul decât Viktor Orban.
Pentru că aici e problema: cum se poate evita ca Viktor Orban să preia odată cu președinția Ungariei a Consiliului (n.r- Ungaria preia de la 1 iulie, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE) și frâiele instituției. În acest context, există o șansă, deși dificilă, iar negocierile se vor purta în lunile care urmează”, a completat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, pentru Adevărul.
O decizie în această direcție ar putea veni în luna februarie
Victor Negrescu a explicat că, în linii mari, până la debutul campaniei pentru Parlamentul European, există deja o persoană în funcția de președinte al Consiliului European.
El a menționat și că până atunci s-a conturat o strategie. Mai precis, propuneri venite atât din partea grupului Renew, cât și din partea grupului social-democrat. Ambele fiind privite drept opțiuni credibile și serioase. Cu toate acestea, este necesar ca liderii europeni să ajungă la o decizie consensuală în privința viitorului președinte.
Negrescu a sugerat că există posibilitatea ca, temporar, să fie desemnat un președinte interimar. Acesta ar ocupa această poziție până în toamnă. Cu toate acestea, conform declarațiilor sale, detaliile acestui proces nu au fost încă stabilite de liderii europeni.
„De principiu, până la începerea campaniei pentru Parlamentul European avem un președinte al Consiliului European. Până atunci e gândită o formulă.
Sunt variante venite și dinspre Renew, dar și dinspre grupul social-democrat, la fel de credibile și serioase, dar liderii europeni trebuie să decidă în unanimitate viitorul președinte. E posibil să se decidă doar un președinte interimar, care să fie în fruntea instituției până în toamna aceasta. Lucrurile nu au fost definite de liderii europeni”, a mai afirmat Negrescu.
Întrebat dacă se ia în considerare exclusiv scenariul interimatului, Victor Negrescu a subliniat că detaliile acestui plan vor fi stabilite cel mai probabil în săptămânile următoare.
„Sunt două scenarii de lucru. În data de 1 februarie va fi primul Consiliu European, care are ca subiect bugetul european și sunt convins că va fi și tema aceasta.
Noi, socialiștii europeni, avem o reuniune pregătitoare chiar atunci și vom lua o decizie formală, politică, pe acest subiect. Toate grupurile politice probabil se vor reuni tot în acea perioadă. Ca vicepreședinte al social-democraților europeni voi participa la această ședință”, a conchis reprezentantul PSD.