Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu premierul Olandei. Sancţiunile împotriva Rusiei trebuie continuate

Sursă: Administraţia Prezidenţială

Discuţii la nivel înalt între România şi Ţările de Jos. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mark Rutte au avut astăzi, 4 mai, o convorbire telefonică. Cei doi oficiali au prezentat apoi câteva dintre subiectele discutate.

Preşedintele României a avut, miercuri, o zi foarte aglomerată. După întâlnirea cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care se află într-o vizită oficială în România, Klaus Iohannis a stat de vorbă şi cu premierul Ţărilor de Jos, Mark Rutte.

Klaus Iohannis, după discuţia cu premierul olandez: Unitatea și solidaritatea sunt forța noastră în aceste vremuri

Discuţia telefonică dintre şeful statului şi premierul olandez a vizat situaţia din Ucraina, dar şi ajutorul pe care Europa îl poate oferi Republicii Moldova în această perioadă.

Președintele Klaus Iohannis a discutat la telefon, miercuri, cu premierul olandez, Mark Rutte, despre situaia din Ucraina, dar și despre îmbunătățirea sprijinului pentru Republica Moldova.

„Foarte bună conversație la telefon cu premierul Mark Rutte. I-am mulțumit lui și Olandei pentru desfășurarea a 200 de soldați în România ca parte a Grupului de luptă condus de Franța.

De asemenea, am făcut schimb de opinii cu privire la îmbunătățirea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova și sancționarea în continuare a Federației Ruse.

Unitatea și solidaritatea sunt forța noastră în aceste vremuri”, se arată în mesajul postat în limba engleză de către Klaus Iohannis pe Twitter.

Mark Rutte: NATO va continua să sprijine Ucraina și se angajează să protejeze puternic flancul estic al Alianței

Şi Mark Rutte a postat un mesaj similar, după discuţia ce a avut loc astăzi cu preşedintele Iohannis. Premierul olandez a amintit că a discutat astăzi şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Am vorbit cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și președintele Klaus Iohannis despre cele mai recente evoluții din Donbas.

NATO va continua să sprijine Ucraina și se angajează să protejeze puternic flancul estic al Alianței.

Olanda va contribui cu 200 de soldați la grupul de luptă NATO în România”, a fost mesajul postat de premierul Mark Rutte, miercuri după-amiază.

Ce a declarat Klaus Iohannis la Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Germaniei?

„Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni.

Am prezentat măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului prin ţara noastră al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare către pieţe terţe.

Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia şi a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internaţional. Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii. (…)

Am discutat astăzi şi despre dificultăţile majore cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina.

Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chişinău, iar România şi Germania au aceeaşi abordare, suntem alături de Republica Moldova şi România contează pe sprijinul Germaniei în demersul de organizare, aici, la Bucureşti, a celei de-a doua Conferinţe a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, în conferința de presă comună susținută de cei doi șefi de stat la Palatul Cotroceni.