Klaus Iohannis, mesaj important privind cooperarea cu o mare forţă a lumii: Coreea de Sud
Preşedintele României, Klaus Iohannis, se află într-o vizită oficial extrem de importantă în Coreea de Sud.
În urma întâlnirii avută cu preşedintele Republicii Coreea, Yoon Suk Yeol, Iohannis a transmis că a încurajat amplificarea semnificativă a investițiilor sud-coreene în România, cu o atenție deosebită acordată sectoarelor strategice precum infrastructura, energia și apărarea.
De asemenea, s-a subliniat importanța colaborării în agricultură, cu un accent deosebit pe securitatea alimentară și a aprovizionării cu apă, precum și consolidarea legăturilor bilaterale în ceea ce privește infrastructura portuară, în special între porturile Constanța și Busan.
Liderul de la Cotroceni a evidențiat sprijinul acordat cooperării în domeniul energiei nucleare, în vederea facilitării tranziției de la combustibilii fosili către sursele de energie verde, având ca obiectiv combaterea schimbărilor climatice și sporirea securității energetice a țării noastre.
„Crizele actuale globale impun eforturi sporite de apărare a ordinii internaţionale bazate pe reguli din partea noastră, a tuturor celor care avem o viziune comună, indiferent de zona geografică în care ne aflăm. (…)
Parteneriatul nostru strategic are rezultate concrete în numeroase domenii, de la cel economic la investiţii, infrastructură, apărare sau în domeniul energetic”, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.
Principalele direcţii de cooperare şi colaborare dintre România şi Republica Coreea
El a explicat faptul că Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea stabileşte direcţiile principale de cooperare pentru următorii 10 ani, în beneficiul celor două ţări şi al cetăţenilor acestora.
Cei trei piloni esenţiali ai colaborărilor viitoare sunt:
- dialogul politic şi de securitate,
- cooperarea economică şi investiţiile,
- cooperarea în domeniul culturii, al educaţiei şi al contactelor umane.
Klaus Iohannis a subliniat că a pledat, cu prioritate, pentru colaborarea în domeniul energiei nucleare, cu scopul de a facilita trecerea de la combustibilii fosili la sursele de energie verde, în vederea contracarării schimbărilor climatice și consolidării securității energetice a țării noastre.
Şeful statului a prezentat deschiderea României faţă de iniţiativă sud-coreeană Carbon Free Energy (energie fără carbon).
„Mă bucur să vă spun că în domeniul energiei nucleare cooperarea noastră s-a dezvoltat mult în ultimii ani, mai ales datorită implicării Republicii Coreea în proiectele nucleare din România, cum este instalaţia de eliminare a tritiului de la Cernavodă.
În egală măsură, suntem încântaţi să cooperăm cu partenerii noştri în dezvoltarea, fabricarea şi utilizarea tehnologiei reactoarelor modulare mici, pentru a face paşi concreţi în îndeplinirea obiectivului României de a deveni un hub în domeniu”, a adăugat Iohannis.
Preşedintele României a amintit şi faptul că au fost semnate mai multe documente importante la nivel ministerial între cele două ţări. Este vorba domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniul culturii, al mass-media şi al tineretului şi sportului.
De ce au fost anulate achiziţiile din domeniul naval?
Tot marţi, 23 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnalişti despre achiziţiile din domeniul naval care au fost anulate în România.
Preşedintele a explicat că nu a fost vorba despre vreo rea-voinţă din partea României sau un refuz privind încheierea acestor achiziţii. Motivul anulării este, de fapt, faptul că procedurile nu s-au finalizat cu succes şi va fi nevoie de reluarea lor.
Iohannis a adăugat că dotarea cu nave de luptă, fregate sau corvete, trebuie să se întâmple „cât mai repede posibil”.
„Acum, dacă prin conducerea ţării vă referiţi la mine, la domnul ministru al Apărării, noi din capul locului ne-am îndreptat toată atenţia spre apărarea ţării, însă aceste achiziţii pe care le-aţi menţionat nu au fost anulate fiindcă nu am dorit noi să se facă, ci pentru că procedurile, din păcate, nu au fost finalizate cu succes şi atunci vor trebui repetate.
Dar această dotare vă asigur că este în atenţia conducerii ţării”, a precizat Klaus Iohannis.