„Menținerea statutului de neutralitate este foarte important și în interesul țării. Am spus-o de mai multe ori și ne bucurăm că această guvernare ne-a auzit și primele 3 săptămâni de la izbucnirea conflictului din Ucraina s-a descurcat foarte bine.
Am fost uniți în acțiuni și în mesaje, poate pentru prima dată din 2019, atunci când ne-am unit ca să-l alungăm pe Plahotniuc”, a declarat Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova.
Dodon chestionează de asemenea țările vecine care și-au asumat deja o poziție în legătură cu acest conflict internațional.
Cu această ocazie, fostul președinte din Moldova și-a arătat nemulțumirea și față de oficialii care vin în țara lui să își arate interesul față de pericolul războiului.
Klaus Iohannis, numit ”turist” de Dodon
”Vedem foarte mulți „turiști”, diferiți șefi de state care vin aici și fac tot felul de declarații și își prezintă pozițiile de aici de la Chișinău, în favoarea unei părți a conflictului, urmărind diferite acțiuni provocatoare.
Noi însă suntem o țară neutră și trebuie să insistăm pe acest statut.
Doar secretarul de Stat al SUA a spus clar că țara noastră este una neutră, alții care vin aici fac altfel de declarații și eu sper că actuala conducere nu se va lăsa atrasă în tot felul de sancțiuni împotriva Rusiei și se va menține pe poziții ca și până acum. Acesta este interesul Republicii Moldova”, a mai adăugat Igor Dodon despre poziția pe care și-a asumat-o Moldova.
Ce părere au cetățenii moldoveni?
La nivel național, există o stare de anxietate constantă în rândul cetățenilor moldoveni. În momentul de față, pe teritoriul Moldovei au intrat peste 300.000 de refugiați, cei mai mulți pe cap de locuitori dintre statele care îi găzduiesc.
Temerile cetățenilor moldoveni sunt legate de atacurile de la Odessa, orașul aflat la 60 de kilometri de granița cu Moldova. Pe de altă parte, un potențial pericol este reprezentat de eventualele mișcări de trupe din Transnistria, fâșia separatistă de pe malul Nistrului.