Tensiunile crescânde dintre Turcia și Grecia l-au făcut pe președintele Klaus Iohannis să ia poziție. Șeful statului a susținut că situația dintre cele două state în Mediterana este îngrijorătoare.

„Evident că ne îngrijorează”, a spus șeful statului, întrebat dacă România este preocupată de conflictul dintre cele două țări aliate în NATO”, a arătat Iohannis.

El a spus că aceste tensiuni nu fac bine nimănui.

„Evident că ne îngrijorează. Aceste tensiuni care au crescut în ultimele săptămâni nu ne fac bine nici UE nici NATO. Noi am fost din capul locului de părere că orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, nu prin înarmări și gesturi care pot fi prost înțelese”, a comentat șeful statului.

În opinia sa, „acum” nu sunt motive de îngrijorare punctuale pentru România din cauză că Turcia explorează în Marea Neagră în apropierea perimetrului românesc Neptun Deep.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus, vineri, la Berlin, în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia și Turcia pe marginea explorărilor din Mediterana, ca Turcia să înceteze operațiunile, urmând să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută, se arată într-un comunicat al MAE.

Pe de altă parte, au apărut informații că Europa a fost la un pas de dezastru. Amănunte șocate au fost scoase la iveală de cotidianul german Die Welt, citat de presa de la Atena. Sursa citată precizează, într-un articol publicat marți, că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan ar fi vrut să provoace un incident militar cu Grecia în Mediterana de est.

Articolul a fost intitulat  „Războiul calculat al lui Erdogan”,  și susține că ”dacă ar fi fost după Erdogan, navele sale militare ar fi scufundat de mult un vapor grecesc în Mediterana”, se arată în ziarul grecesc Kathimerini.

Acesta arată că, potrivit dezvăluirilor făcute de Die Welt, care citează surse militare turcești, Erdogan le-ar fi cerut generlilor săi în urmă cu câteva zile să scufunde o navă a Greciei, dar să aibă grijă ca în timpul acțiunii să nu fie nicio persoană ucisă. Generalii s-ar fi opus, însă. Altcineva din anturajul președintelui turc ar fi sugerat atunci să fie doborât un avion de luptă grecesc, pentru că pilotul ar fi putut să se catapulteze și nu ar fi murit. Dar generalii au refuzat din nou.