Klaus Iohannis contestă la CCR legea care aprobă OUG nr. 107/2024

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis vineri, 20 decembrie 2024, o sesizare Curții Constituționale a României (CCR) pentru a contesta legalitatea unei legi care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 107/2024. Această ordonanță aduce schimbări în legislația fiscală, aplicând măsuri pentru reducerea deficitului bugetar și pentru a încuraja plata datoriilor fiscale de către firme și persoane fizice, inclusiv cei care obțin venituri din activități independente sau agricole.

Scopul este de a îmbunătăți colectarea taxelor și de a asigura tratament echitabil între toți cei care contribuie la bugetul de stat. Președintele consideră că ordonanța stabilește reguli prea vagi privind cine beneficiază de aceste facilități fiscale și care sunt datoriile care pot fi anulate.

„Prin modalitatea de adoptare și prin conținutul normativ, considerăm că Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în forma transmisă la promulgare, contravine unor norme și principii constituționale.

Considerăm că legea criticată are caracter individual, fiind concepută să impună dispoziții pentru un singur caz, determinat concret, intuitu personae. Astfel, instituind prin lege acordarea acestor facilități fiscale, respectiv anularea de către ANAF a plății către bugetul asigurărilor sociale de stat a obligațiilor anterior menționate, inclusiv a dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor aferente, Parlamentul a nesocotit dispozițiile art. 1 alin. (4) din Constituție în componenta sa referitoare la separația puterilor în stat, reglementând într-un domeniu ce ține de competența de reglementare guvernamentală a autorităților administrației publice centrale, respectiv organizarea activității ANAF, viciu de natură să antreneze – conform jurisprudenței instanței constituționale – neconstituționalitatea legii în ansamblul său”, a transmis, vineri, Administrația Prezidențială.

Un punct important din lege este legat de anularea unor plăți efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat, cu efect retroactiv. Acest lucru se referă la un control fiscal efectuat în 2017 la Institutul Teologic Baptist din București. Conform noilor reglementări, anumite contribuții de asigurări sociale plătite pentru angajați între 2011 și 2016 vor fi considerate plătite corect și ANAF va emite o decizie prin care va anula aceste plăți, inclusiv dobânzile și penalitățile. Decizia trebuie comunicată Institutului Teologic Baptist până pe 20 decembrie 2024.

„La art. I pct. 1 din legea dedusă controlului de constituționalitate, după art. XVI al OUG nr. 107/2024, se introduce un nou articol, art. XVI1, prin care se prevede că: (1) Obligațiile fiscale reprezentând contribuții de asigurări sociale achitate în numele angajaților de către Institutul Teologic Baptist din București în contul Casei de Pensii și Ajutoare a Cultului Creștin Baptist din România în perioada 2011-2016, se consideră obligații achitate potrivit legii. (2) ANAF emite decizia de anulare a plății către bugetul asigurărilor sociale de stat a obligațiilor prevăzute la alin. (1), inclusiv a dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriile aferente, și o comunică Institutului Teologic Baptist din București până cel mai târziu la data de 20 decembrie 2024”, precizează sursa citată anterior.

Klaus Iohannis a mai făcut o contestație

O altă contestație a Președinției Române se referă la o frază din lege care spune că „ANAF emite decizia de anulare a plății către bugetul asigurărilor sociale de stat a obligațiilor prevăzute la alin. (1)”. Președinția Română susține că această frază este neclară și ar putea fi interpretată în mai multe feluri, ceea ce ar putea face aplicarea legii mai dificilă.

Ordonanța de Urgență nr. 107/2024 prevede anularea dobânzilor și penalităților pentru datoriile fiscale, dar nu și anularea datoriilor principale. Anularea datoriilor este un mod de a le stinge, la fel ca plata sau alte metode prevăzute de lege. Legea stabilește clar în ce condiții se poate face această anulare, iar autoritățile fiscale pot anula datoriile doar în situații excepționale, așa cum este reglementat de Codul de procedură fiscală. Președinția României spune că legea respectă principiile Constituției legate de impozite și echitatea fiscală.